Ангела Меркел и Владимир Путин се сближават със скоростта на охлюва. Това обаче изобщо не означава, че се задава решение на кризата около Крим. Това пише Матиас Брюгман в своя кореспонденция от Буенос Айрес за в. “Ханделсблат”.

По време на кризата в Крим руският президент Владимир Путин до последно отказваше среща с украинския президент Петро Порошенко, както и с канцлерката Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Този формат - Германия, Франция и двете враждуващи страни Украйна и Русия, все пак постигна споразумение от Минск за слагане край на ескалацията в Донбас.

Сега след среща с Меркел по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес Путин уважи желанието на германската канцлерка и на френския президент да се търси решение на Кримската криза.

Още миналия четвъртък по време на германо-украински бизнес форум в Берлин в емоционалната си реч Меркел заяви, че Германия и Западът са в дълг към Украйна. След разпада на Съветския съюз страната е предала на Русия разположените на нейна територия ядрени ракети срещу обхватни гаранции за сигурност. Те бяха брутално потъпкани чрез анексирането на Крим и руската инвазия в Донбас.

“Ето защо в конфликта с Русия Западът трябва да е на страната на Украйна. Това е наш дълг и това е най-малкото, което сме дръжни да сторим”, подчерта все още лидерката на Християндемократическия съюз. (Меркел обяви, че на партийния конгрес на 7 т. м. няма отново да се кандидатира като председателка на ХДС, но ще довърши мандата си на канцлер – б. р.)

Конкретно става дума за руската брегова охрана, която обстрелва три украински кораба в Азовско море, конфискува ги и арестува 24 души екипаж. Затворен за кораби е Керченският проток, блокирани са и украински пристанища.

Меркел показа завидни познания по география, както и по положението в кризисния регион. Да отбележим и факта, че за повечето хора регионът е почти непознат. Така по време на двустранната си среща с Макрон Путин нарисува нещо. По сведения на френски дипломати след няколко минути разговор с Макрон Путин е извадил бял лист, на който начертал Азовско море и Керченския проток. Маркирал е и къде според него са преминали трите украински кораба, за да обясни своята версия за случилото се, което е продължило около десет минути или половината от времето за срещата.

Меркел знае с точност за какво става дума и това прави нещата сложни. Очевидно Путин възнамерява драстично да се влоши положението в Украйна преди президентските избори там, насрочени за края на март догодина, като насъска избирателите да гласуват за опозицията в условията на катастрофално икономическо положение. Путин не иска Порошенко да остане на поста си и до този момент отказва да се срещне лично с него за разговор по Кримската криза.

Сега все пак беше направена мъничка стъпка.

Русия иска ескалация

Очебийно е, че Русия иска по-нататъшна ескалация около анексирания украински полуостров Крим, намиращ се в Черно море. Както и през изминалите години, Кремъл забърква политически безобразия, когато в Западна Европа и в САЩ празнуват Коледа и политиката е в един вид зимен сън.

След анексирането на Крим през 2014 г. сега Русия иска да дестабилизира и други части от Източна Украйна. От руска гледна точка сега Крим е руски. Това важи и за двете страни на протока при Керч, което давало право на Москва да контролира трафика.

На Азовско море се намират Мариупол и Бердянск - две важни пристанища за украинския износ на стомана и зърнени храни. Пристанищните работници са бесни, тъй като от месеци почти нямат работа, а от миналата неделя никаква. А двата големи стоманодобивни завода в Мариупол изобщо не могат да изнасят продукцията си. Ако не бъдат извозени с кораби количествата царевица и пшеница, има заплаха да изгният.

Има дори подозрение, че със стрелбата по украински кораби точно това е бил руският план. Чрез пленяването на украински матроси става ясно, че Москва няма намерение бързо да отстъпи. Украинските моряци бяха изпратени за 20 дни в следствен арест, докато ЕС, САЩ и други държави настояваха за незабавното им освобождаване, както и това на обстрелваните кораби.

Сега Меркел и Макрон упражняват натиск върху Путин, за да се постигне деескалация. Американският президент Доналд Тръмп, който обоснова отказа си да проведе планирана среща с Путин в Буенос Айрес с руските действия в Азовско море, според инфомация от Вашингтон залага на уменията на Меркел да води преговори със стопанина на Кремъл.

Подзаглавието и преводът са на Клуб Z.