Тимът на Англия, съперник на България в квалификациите за Евро 2020, ще играе срещу Холандия във втория и по-интересен полуфинал за излъчване на победител в Лигата на нациите. Това отреди тегленият жребий в Дъблин. Двата отбора ще се изправят един срещу друг на 6 юни в Порто. Ден по-рано домакинът на минитурнира Португалия излиза срещу Швейцария.

Финалът е на 9 юни. Тогава ще узнаем кой е първият шампион на стартиралата тази есен надпревара. Той ще получи купа и 6 млн. евро от наградния фонд. На подгласниците се полагат съответно 4,5, 3,5 и 2,5 млн. евро.

Любопитно е, че по това време ще са започнали и европейските квалификации. България ще играе с "Трите лъва" през септември на "Уембли" и през октомври в София.

Англия спечели една от най-интересните групи на дивизия А - в компанията на Испания и Хърватия. Холандия преодоля още по-реномирани съперници - Германия и Франция.

Голямата изненада в това каре е Швейцария, чиито отбор се класира напред за сметка на Белгия и Исландия. В последния си мач "часовникарите" сразиха "червените дяволи" с респектиращото 5:2.

Актуалният еврошампион Португалия пък се справи с Италия и Полша.

Ден по-рано в Дъблин бе теглен жребият за евроквалификациите. Изпълкомът на УЕФА, в който е Борислав Михайлов, одобри няколко важни решения, касаещи европейските клубни турнири. Очаквано бе дадена "зелена светлина" на трети турнир, който има работното име Лига Европа 2. Той ще стартира от сезон 2021-2022 и е насочен най-вече към отборите от страни като България - около и под средното ниво в ранглистите на УЕФА.

Управителното тяло на централата също така реши видеоасистентът в помощ на съдиите (VAR) да се използва в Шампионската лига и Лига Европа още от елиминациите. Те започват през февруари догодина. Само допреди месеци УЕФА беше противник на технологията. Наскоро стана ясно, че VAR ще е наличен в груповите фази на турнирите от следващото лято.