Скандалът "Суджукгейт", който избухна през миналата година, имаше днес продължение в студиото на бТВ. Гости в него бяха Живко Мартинов, бивш депутат от ГЕРБ, който бе обвинен за това, че е изнудвал търговец на месо да даде 4 тона суджук с обяснението, че те са за премиера Бойко Борисов.

В студиото бе и бизнесменът Петър Малджиев, който защитаваше тезата на Мартинов, че тези обвинения са неверни. По телефона се включи и бизнесменът Антон Проданов, който е един от основните свидетели срещу Мартинов. В разговора се чуха обвинения за измами, заплахи, изнудване, източване на ДДС, упражняване на натиск чрез държавни инстуции, късане на партийна книжка от ГЕРБ, тъй като нейният притежател не е заел ръководен пост, обяснения от Мартинов, че е ловец и си прави суджука сам, въпроси от Малджиев към Проданов как така кара Мерцедес последен модел, след като е фалирал, призиви от Проданов двамата с Мартинов да бъдат подложени на детектор на лъжата (полиграф), за да се разбере кой лъже и т.н.

Първоначално стана ясно, че Малджиев е довел Проданов при Мартинов, за да му даде обект под наем. От този обект Проданов все още дължал на Мартинов 120 хил. лв.

"Аз съм човек, който ходи на лов и има ловна пушка. Всяка година си правя по 30-40 кг суджук от дивеч, правя го при човек, който години наред ми произвежда този продукт. Манол се казва, има колбасарски цех. Като го изсушиш 30 тона остават 15 тона. Суджуците ги правя само от дивеч. На нкой човек не съм слагал в джоба му парче суджук. Много хора са ми идвали на гости, правял съм изнесени заседсния, събирания на младежкия ГЕРБ", разказа Мартинов.

И попита риторично.

"Кой може да изяде 4 тона суджук?"

Мартинов каза, че все още е член на ГЕРБ и си е платил членския внос.

"Знаете ли колко хора са ощетени от него, това е безскрупулен човек", коментира Мартинов по адрес на Проданов.

Малджиев също атакува Проданов.. Според него той дължи над 6 млн. лв. на данъчните и 3 млн. на бизнесмени, а по професия е дедесар.

"Занимавам се с хотелиерство и ресторантьорство, имам и игрални зали. При мен са работили над 5000 души персонал, никой не се е оплакал от мен. Всички ме познават. Появи се една група неграмотни хора, ръководена от Антон Проданов, който дължи над 6 милиона лева на данъчните, и започнаха да ме обвиняват в заплахи за убийство. Тези хора пишат две години жалби срещу мен. Този човек ми дължи стотици левове наеми", каза още Малджиев.

Самият Проданов разказа, че той самият не е подавал сигнал срещу Мартинов, но е бил извикан от МВР и ДАНС, след като сигнал е бил подаден от Кирил Костов. За въпросния Костов Мартинов заяви, че е бил член на ГЕРБ, но си е скъсал партийната книжка и е минал в РЗС, след като не е успял да получи директорско място.

Проданов декларира, че пред разследващие органи е казал истината "как Живко Мартинов е искал от мен суджуци, меса и т.н."

"Мотивът беше, че трябва да бъдат направени по специална рецепта и че ги иска за премиера. Не знам как не го е срам Живко Мартинов да лъже така", каза Проданов.

Той обясни и защо първоначално не е подал сигнал срещу Мартинов.

"Виждал съм какво се случва  с други хора. Цялата кадрова политика на всички служби в Добрич бяха негово дело. Присъствал съм на договорки кой как да бъде смачкан. Знаел съм какво ме чака, а и той самият ми го е казвал", каза Проданов.

След като подал сигнала бил подложен отново проверки от държавни институции.

"Да мога да бъда дискредитиран както аз, така и всички останали свидетели", поясни Проданов.

И предложи:

"Да вземем един неазвисим полиграф да застанем двамата, да видим той ли лъже или аз".

Проданов допълни по адрес на Мартинов:

"Лично от мен е искал суджуци и са носени в офиса му, той ги сушеше вътре".

Веднага след това Малджиев контрира Проданов с въпроса откъде има пари да кара Мерцедес последен модел, след като по всички регистри той е фалирал.

"Всичките ви работници реват от вас, вие си карате мерцедесчето. Скоро всичко ще си дойде на мястото", каза Малджиев.

Той го попита и дали е измамил "Недялко", на което Проданов отговори, че въпросният Недялко е част от обкръжението на Малджиев и е психично болен. В хода на разговова стана ясно, че самият Проданов е осъден на една година условно за сделка, при която е имало пропуск във фактура.

"Каквото кажете ще направим".

Така Мартинов отговори на въпрос дали е готов да се подложи на тест с детектор на лъжата.

Скандалът, който беше запомнен като "Суджукгейт" избухна през миналата година. Главната роля в него е на бившия вече депутат от управляващата партия ГЕРБ Живко Мартинов. Според обвиненията той упражнявал натиск върху МВР, прокуратурата и други институции в Добрич и областта, а търговец на месо, бил изнудван да даде 4 тона суджук  с обяснението, че те са за премиера Бойко Борисов.

Софийската градска прокуратура повдигна 6 обвинения срещу Мартинов. На Мартинов е определена мярка за неотклонение- гаранция от 45 хиляди лева. По-късно сумата е намалена. В хода на разследването свидетели твърдят, че са били подложени на натиск и заплахи да не дават показания срещу бившия депутат.