Италианската полиция съобщи днес, че е арестувала новия шеф на сицилианската мафия Сетимо Минео и десетки други заподозрени по време на голяма операция на острова, предада АФП.

Арестите на Минео, бижутиер на 80 години, и на най-малко още 45 други лица станаха точно преди официалната му интронизация на среща на Коза ностра.

Арестуваните са обвинени в организиране на престъпна група от мафиотски тип, рекет, незаконно притежаване на оръжие, палежи. Операцията на властите е резултат от четири отделни криминални разследвания.

Тонтон Сетимо, както е наричан по прякор, беше номиниран през май за шеф на “купола” в Палермо, т.е. върховен глава на мафиотските фамилии в провинция Палермо на мястото на Тото Риина, бившия исторически шеф на цялата сицилианска мафия, който се спомина през миналата година в затвора.

Това е един от най-суровите удари, нанесени от държавата на мафията”, каца вицепремиерът Луиджи ди Майо, който е и лидер на “Движение 5 звезди”, една от партиите в управляващата популистка коалиция.