Премиерът на Италия Джузепе Конте обеща нов бюджет "през следващите часове" в опит да бъде избегната наказателната процедура срещу страната му, предаде Франс прес.

"Целта ми е да избегнем налагането на наказателна процедура срещу Италия, която ще засегне страната ни, но може да засегне и Европа. На път съм да представя предложение, което ЕС не би могъл да не вземе под внимание. Това ще стане през следващите часове", казва Конте в интервю днес за италианския всекидневник "Авенире".

Предложението "няма по никакъв начин да компрометира интересите на италианците, нито планираните реформи. Имам няколко предложения за икономическото влияние на "квота 100" (пенсионната реформа с ранно пенсиониране, бел. ред.) и гражданския доход. Това може да ми предостави поле за маневриране, което да използвам в преговорите с ЕС", добавя той.

Конте отказа да посочи конкретни цифри, като обясни, че, за да могат преговорите да напредват, трябва да има резервен план.

Въпреки това той даде да се разбере, че целта му не е била да свали равнището на бюджетния дефицит под 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Европейската комисия отхвърли на 23 октомври проектобюджета на Италия, който предвиждаше бюджетен дефицит от 2,4 процента от БВП, доста над очакваната цифра.