Въпреки еуфоричното настроение на "онези" медии - ситуирали пред ВСС маркови репортерки с живи включвания, Лозан Панов за втори път не отговори на въпросника на ВСС.

10 членове на съдийската колегия го попитаха в писмо с 14 въпроса - защо така е говорил пред конференцията на международната съдийска организация МЕДЕЛ в София.

Там Панов нападна главния прокурор с думи за чадър, заяви, че органи на наказателната политика не работят, че на върха на съдебната система има зависими хора, че се създават паралелни служби за репресия и т.н.

Панов казваше още:

"В последно време чувам само своя глас, а след мен вече няма да има кой да нарушава идилията."

В разпространените през миналата седмица въпроси от колегите му от ВСС имаше такива като: "1. Зaщo cчитaтe, чe вcичĸи бългapcĸи cъдии ca зaвиcими и пpиcтpacтни в cвoятa дeйнocт?", 2. Зaщo cчитaтe, чe вcичĸи бългapcĸи cъдии нe пpилaгaт eдин oт ocнoвнитe пpинципи в cъдeбния пpoцec – дa диpят oбeĸтивнaтa иcтинa?" и пр. - твърдения, които никъде не са правени от председателя на ВКС.

Позицията с искането за "препитване" не подписаха само Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова от най-висшия управляващ съдиите орган.

Миналия вторник обаче точката бе последна в дневния ред на Съдийската колегия и затова, когато редът ѝ дойде, Панов си тръгна, заявявайки, че няма какво повече да каже по повода.

Днес точката прагматично бе "пъхната" като № 4 (от 20 и няколко) в отсъствието на Панов, който, когато е правен дневният ред, бе във Виена на съдебна конференция, свързана с австрийското председателство.

Когато ѝ дойде редът, Панов отново заяви, че няма какво повече да дискутира и няма да участва, а ще се върне за следващите точки от дневния ред.

Думата взе представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който първо се ожали на кадровиците, че и във Виена завчера Панов е говорил същите работи - че в системата има зависимости и че мониторингът от ЕК не трябва да бъде свален.

"Отрича се всичко, което е постигнато през тези години", загрижено отбеляза Магдалинчев и попита така ли ще общуват в съвета вече.

Дори модераторът на конференцията в австрийската столица, посветена на ефективността на съдебните системи, казал, че няма такава информация за България, а знаят само за проблемите на Полша и Румъния.

"Хората казват: защо ни занимавате с тези въпроси",  държавнически описа Магдалинчев как всичко в системата е наред.

Той дори се застрахова, че целта на (никъде несъществуващата по закон) процедурата - съветът да препитва свой член за реч - била "не друга, а да се види евентуално грешим ли, не грешим ли".

"И да влезем в диалог. Нека да обсъдим нещата и да кажем. Ако трябва, да направим тиймбилдинг отделно - да си ги кажем нещата в очите и да вървят. Това не е отговор на въпросите, които са поставени."

Той заяви, че Панов трябвало да обясни защо така говори за колегите си.

"И защо е причината да се взема на международни форуми този въпрос, а тук, пред нас, дума да не се обелва."

Накрая Георги Чолаков - председател на ВАС, се наложи да каже, че е лично право на Панов да отговаря или да не отговаря.

"Ние няма какво да направим, освен да преминем към следващата точка", каза председателят на ВАС.

Съветът премина към следващата точка.

По-късно пред журналисти Боян Магдалинчев декларира, че Панов можел да мълчи вечно. Той лично повече нямало да вкарва точката, а не вижда и какво ще направят 10-имата, които искаха да поставят въпросите.

Затова пък ясно подсети, че в четвъртък Пленумът на ВСС (с участието и на прокурорите) ще се занимава с писмо срещу Панов от Апелативния спецсъд. 11 от тамошните съдии писаха до Пленума по повод назначената от председателя на ВКС проверка във връзка с мярката за неотклонение на Десислава Иванчева.

Магдалинчев декларира и още нещо интересно днес - че въобще не обмисляли процедура по импийчмънт на Лозан Панов (засега).

Последното е слух, който настойчиво обикаля системата и според различни хипотези ще се осъществи преди избора за наследник на главния прокурор Цацаров през есента на 2019 г.