Омбудсманът на Европейския съюз Емили О'Райли разпространи становище, в което заявява, че изборът на новия генерален секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайр е незаконен, предаде БТА.

"Отговорът на Европейската комисяия в нашето разследване не предлага нови данни и не променя нашите изводи, основани на проверка на документи на Комисията", се посочва в становището. Разследването ни показа подробно как назначаването на Зелмайр не е по законодателството на ЕС и по правилата на ЕК. В следващите месеци ще приключим разследването", добавя О'Райли.

Зелмайр беше назначен след изненадващата оставка на предшественика си Александер Италианер. Това назначение предизвика разследване и на Европейския парламент, който впоследствие заяви, че става дума за действие, наподобило преврат, което "разтегля и дори прекрачва границите на закона". Въпреки това евродепутатите отхвърлиха възможността да поискат Зелмайр да се оттегли. Вместо това те препоръчаха ЕК да извършва по-прозрачни назначения занапред.

Генералният секретар е шеф на администрацията на Комисията, който влияе върху дневния ред на главния изпълнителен орган на ЕС и върху  приеманите от него документи. Германецът Зелмайр, бивш финансов адвокат от Франкфурт, направи стремителна кариера в Комисията като говорител и по-късно шеф на кабинета на комисарката от Люксембург Вивиан Рединг.

През 2014 година той оглави кампанията на  бившия люксембургси премиер Жан-Клод Юнкер в европейските избори, която доведе до избора на последния за председател на Европейската комисия. Веднага след това Юнкер го направи шеф на своя кабинет, влиятелен пост и трамплин към сегашната длъжност.

Критиците на Зелмайр изтъкват, че в последната отсечка на кариерното му развитие той е прескочил нива и изисквания за състезателност и прозрачност на процедурата. Комисията отхвърля тези обвинения.