Народното събрание ще се захване със законовите промени за хората с увреждания, за които от месеци настояват майките на деца с увреждания и текат протести под надслов "Системата ни убива". В дневния ред на депутатите за седмицата са и двата законопроекта, обект на дискусии - закон за хората с увреждания и на закон за личната помощ. Предстои приемането им на второ четене.

С първия закон се въвежда задължителна индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания и нови парични добавки. Т.нар. финансовата подкрепа се обвързва с линията на бедност. Според степента на увреждане на даден човек, подкрепата ще е от 7 и 57 процента от сумата, определена като линия на бедност. Сметките показват, че към момента помощта от държавата ще е между 24 и 198 лв. месечно. 

Законопроектът за личната помощ, за който от лятото настояват майките, а няколко пъти идеята им бе отхвърляна, урежда асистентските услуги за хората с най-тежки увреждания. Предвидените в него добавки трябва да започнат да се отпускат от държавата от 1 септември 2019 г. Достъпът до лична помощ ще се определя според индивидуалната оценка на всеки гражданин с увреждане. С право на асистент ще са хора с 90 и над 90 на сто увреждане и деца с 50 и над 50% увреждане.

Тези категории хора ще имат право да ползват до 168 часа месечно асистент, който ще получава минимална заплата за работата си. В случай, че човек с увреждания полза общинска услуга за помощ обаче, ще трябва да се откаже от добавките за асистент, изплащани от Националния осигурителен институт, или поне от част от тях, гласят текстовете, които предстои да бъдат гласувани. 

Законът за личната помощ е основното искане на майките и на гражданите, подкрепящи протеста им. Искането  са оставка на вицепремиера Валери Симеонов се появи по-късно в скандиранията заради негови непремерени думи по адрес на майките и техните деца. Същият законопроект стана причина през лятото и социалният министър Бисер Петков да подаде оставка. В крайна сметка обаче премиерът Бойко Борисов не я прие.