Както прогнозираха синоптиците - част от София вече диша. Нивата на замърсяване с фини прахови частици в сряда сутринта са по-ниски на територията на града, показват данните от системата airbg.info. Малко над нормата към 8,30 ч. е замърсяването в районите на "Подуяне" и "Хаджи Димитър". 

В сайта на Столичната община са публикувани и прогнозните данни за чистотата на въздуха за сряда и четвъртък. Според информацията рискът от замърсяване над нормата е нисък. Това прогнозираха и синоптиците преди дни, след като в понеделник и вторник нивата на замърсяване бяха много над нормата, а общината се опита да промени това, въвеждайки "зелен билет" във вторник. 

Заради наличието на вятър и вдигането на мъглите за днес и утре се очаква сравнително по-чист въздух. Въпреки прогнозите от общината съобщават какви мерки могат да се вземат. Затова призовават на първо място гражданите в София да използват градският транспорт и да ограничат употребата на лични автомобили.

Второ - използващите твърдо гориво за битово отопление при възможност да го преустановят и да минат на алтернативно отопление. Продължават и проверките на КАТ и екоинспекцията за "мръсни" автомобили и нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

"Столичната община разрешава паркиране на автомобили по одобрена схема в крайните десни ленти на основни входни пътни артерии, довеждащи до основни спирки на обществения транспорт", пише още в сайта на общината, но към това не е приложена въпросната одобрена схема.

Данните от международната карта за замърсяване на въздуха на проекта World Air Quality Index обаче са малко по-различни, показва проверка. Към 7 ч. сутринта е отчетено замърсямане между 3 и 5 пъти над нормата в "Младост", "Павлово" и "Дружба", а в "Надежда" е било най-мръсно. Като "лошо" е отчетено състоянието на въздуха в "Дружба" в София, както и в градовете Враца, Плевен, Благоевград, Варна и Хасково - според данните на European Air Quality Index