Седмица след публикуването на спорни промени в Закона за местните данъци в "Държавен вестник" Столичната община вече е в готовност да ги приложи. Зам.-кметът на София Дончо Барбалов вече е внесъл промени в наредбата, според която собствениците на имоти в районите "Банкя", "Панчарево" и парк "Витоша" от догодина ще плащат по-високи данъци. 

Новината съобщи самият Барбалов във фейсбук.

Става дума за промените в закона, с които се въвежда възможност общините да завишат данъка върху второ жилище, ако то се намира на територията на курорт и не е регистрирано по Закона за туризма. Президентът Румен Радев наложи вето над идеята, но то бе преодоляно. Не е изключено обаче разпоредбата да стигне до Конституционния съд, както намекна по време на обсъжданията секретарят по правни въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева. 

Идеята на управляващите е да се прекрати практиката имоти в курортни селища да се отдават за туристически цели без отчет към хазната. На практика обаче облагането може да засегне добросъвестни граждани, които канят на гости в подобни имоти свои близки и приятели, без срещу това да се дължи наем. 

София обаче вече бърза с въвеждането на новите данъчни ставки. Така ако промените в наредбата за данъците на Столичната община бъдат приети, собствениците на имоти в Банкя, "Панчарево" и парк "Витоша" ще плащат повече. Това ще важи за притежателите на имоти, които не са основно жилище и не са туристически обекти по смисъла на закона. 

Град Банкя е със статут на балнеолечебен курорт от национално значение, кв. "Панчарево" е балнеолечебен курорт от местно значение, а природен парк „Витоша“ - климатичен планински курорт от местно значение. Това и е основанието, на което по закон имотният данък може да се повиши. 

Определените в закона данъчни ставки за имотите в курорти от национално значение са от 5 до 7 промила върху данъчната оценка, а за курортите от местно значение – от 4,5 до 6 промила. Решението за размера на данъка в тези граници се взема от общинските съвети в съответните населени места. 

Предложението на Дончо Барбалов е увеличението на данъка да е минимално, посочен от Народното събрание в Закона за местните данъци и такси. А именно - 5 промила над данъчната оценка за имот в Банкя и 4,5 промила за "Панчарево" и парк "Витоша". Според зам.-кмета това се прави, за да се синхронизира местната нормативна уредба със законовата.

Текстовете в закона гласят още, че ако се установи, че даден собственик е посочил повече от един имот като „основно жилище“ на територията на цялата страна, той ще загуби правото си на 50% отстъпка от данъка за основно жилище и ще плаща пълния размер на всичките си имоти. 
Към момента според информацията в Столичната община новият данък ще засегне около 15 000 имота в Банкя и "Панчарево". Предстои и останалите общини, на чиято територия има курорти от национално или местно значение, да променят данъчните си правила.

Според решение на Министерския съвет от 2012 г., валидно и до днес, общо 143 населени места и местности са със "курортен" статут.  Според бившия вече вицепремиер Валери Симеонов, който защитаваше промените в Закона за местните данъци и такси, новите правила биха засегнали поне 500 000 жилища само по Черноморието. Самата идея за данък курорт дойде именно от партията му НФСБ.