С дълго антре, насочено явно срещу председателя на ВКС Лозан Панов (и неговите две речи - у нас и на форум във Виена), започна представянето днес на акция на спецпрокуратурата и ГДБОП.

Задържани са куп оръжия - общо автомати Калашников - 65, 37 бр. "Скорпион", 43 пистолета различни марки, 8 кг черен барут, 2 сандъка със запалки за гранати, 487 цеви за различни оръжия, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ. Патроните тепърва ще се броят - "около 50 000 патрона, възможно е да излязат 100 000, говорим в някакъв диапазон в момента", изброи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Групите всъщност са били две - една за фалшиви документи и друга - за оръжие. Свързвал ги е общ "търговски директор".

Зам. главният прокурор Иван Гешев започна с това, че големите успехи на България в борбата с организираната престъпност, отразени и в доклада на ЕК, се дължат "на работата на доста малък кръг от хора – от специализираните структури". А не се дължало на друг - доста по-голям кръг от хора.

Този - малкият кръг бил - "неколкостотин души", а онези били хиляди и десетки хиляди (от съдебната система толкова хора работят единствено в съдебната администрация, б.р.).

"И когато някои хора обикалят студията и твърдят, че няма правосъдие в България и няма борба с организраната престъпност, имайте предвид това тука (посочва поставените на бюрото картечници и автомати, б.р.) и вярвайте на очите си, а не на думите.

И имайте предвид, че тези хора... най-малкото са недобросъвестни."

Височайше посещение в сградата на ГДБОП беляза успешната реализация.

„Това, което виждате, онагледява защо точката организирана престъпност се счита за закрита по механизма за сътрудничество. Съществени проблеми за организираната престъпност в България няма или, ако има, те не са по-съществени, отколкото в другите европейски държави”, заяви Гешев.

В типичния си стил на "шеги и закачки" Гешев обяви, че е задържан лидерът на групата с оръжия и е в ареста, но "не съм информиран и не знам как изглежда килията му - на този въпрос не мога да отговоря, ако някой ми го зададе" - явно подигравайки се с условията на Иванчева и Биляна Петрова.

Преди него пред журналисти главният прокурор Цацаров заяви:

"Това е сценарий. Някои очевидно искат да изкарат Иванчева жертва на правосъдието."

Темата със задържаните оръжия бе коментирана и от Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание.

„Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество - такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. От онзи ден са арестувани. Една рота автомати, пистолети, гранатомети – бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили, защото е с контролирана доставка, и поне платените може да ги дадем на специалните части“, заяви Борисов.