Президентът Доналд Тръмп заяви, че решението на Еманюел Макрон да отложи повишаването на данъка върху горивата след масовите протести оправдава собственото му решение да изтегли САЩ от международното снпоразумение за климата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Радостен съм, че моят приятел Еманюел Макрон и протестиращите в Париж стигнаха до същия извод, който аз направих преди две години", иронично заяви той в туит късно снощи.

"Парижкото споразумение за климата е фатално лошо, защото повишава цената на енергията за отговорните страни и замазва вината на някои от най-големите замърсители", написа Тръмп в профила си в Туитър. 

 

 

Изправено пред бунта на "жълтите жилетки" против фискалната и социалната политика, френското правителство обеща днес да преоцени ефективността на оспорваната реформа на данъка върху състоянието на най-заможните граждани, съобщи "Франс прес". 

Запитан за възможно възстановяване на данъка върху богатството, което много от демонстрантите искат, говорителят на правителството Бенжамен Гриво остави вратата отворена:

"Тази тема не е на масата", каза той пред радиотелевизионната верига РТЛ. И допълни: "Но ако нещо не върви, не сме идиоти, ще го променим".

Вчера правителството на приемиера Едуар Филип съобщи, че замразява прибавянето на новата екотакса към цените на горивата с шест месеца.

Данъкът върху богатството, с който се облагаше цялото състояние, беше трансформиран миналата година в данък само върху недвижимите имоти. По този начин собствениците на големи портфейли с акции бяха освободени от него. Левицата протестира, че това е "подарък за богатите".

Гриво каза, че парламентът може да преразгледа мярката най-рано през есента на 2019 година, защото трябват от 18 до 24 месеца, за да бъде оценен пълният й ефект.

Ще се отнася до екотаксата върху горивата, той каза, че ако правителството не намери решение в преговори със социалните партньори, ще се откаже да повишава цените на горивата. 

"Не правим полтика, за да излезем прави. Правим политика, за да вървят нещата... Ако не намерим решение, ще се откажем", каза говорителят.