Съвсем навреме - след два дни в София, в които въздухът не ставаше за дишане, кметицата на София Йорданка Фандъкова съобщи за нов проект, с който общината ще смети отоплителните инсталации на около 5000 домакинства в града. Европейската комисия е одобрила проект на Столичната община за целта, съобщи Фандъкова, която бе в Министерския съвет днес. 

„Преди два дни беше одобрен първият проект на Столичната община от ЕК, което ще ни позволи да започнем работа по подмяната на отоплителната инсталация на около 5000 домакинства на територията на общината. Вече е отворена и ОП „Околна среда“, която да ни позволи да подменим отоплителните инсталации и на още 15 000 домакинства“, каза още Фандъкова. 

Според данни от общината към момента домакинствата в София, които се топлят на твърдо гориво, са около 50 000. Една от причините за опасно мръсния въздух е именно отоплението на твърдо гориво, смятат от общината. Екпрести пък твърдят, че един такъв комин "цапа" колкото 18 неекологични автомобила. 

„Насочваме усилията към домакинства и граждани, които нямат достатъчно възможности сами да инвестират в това, като точните критерии ще бъдат обявени. Включваме подмяна на отоплението с отопление на газ, с централно топлоподаване, с електричество и където тези варианти не са възможни, включваме и печки на пелети. За съжаление, в програмите не са включени възможности да се поставят филтри, които по наши наблюдения дават ефект. Но ще обмислим и по друг начин да финансираме тази мярка“, заяви Фандъкова.

Фандъкова се похвали, че във вторник - 4 декември, когато общината въведе т.нар. "зелен билет" от 1 лев, за да стимулира гражданите да ползват градския транспорт, от услегата са се възползвали 74 478 столичани. Най-много "зелени билети" са закупени от касите на метрото – 38 362, останалите са продадени на касите на Центъра за градска мобилност и шофьорите на градския транспорт, както и онлайн. 

"Голяма част от пътниците със зелен билет вчера не са постоянни клиенти на градския транспорт", твърдят от ЦГМ, но как се е стигнало до този извод - не става ясно. 

"Центърът за градска мобилност има готовност за незабавна реакция да пусне нов „зелен билет“, ако има необходимост. Напомняме, че това е само една от многото мерки за ограничаване на замърсяването с фини прахови частици на въздуха, се казва още в съобщението. 

„Искам да благодаря на всички граждани, които откликнаха на призива. Разбира се, далеч съм от мисълта, че благодарение на въвеждането на „Зеления билет“въздуха днес е по-чист, знаем, че атмосферните условия доведоха до това. Но това са стъпки и усилия, защото трябва да е ясно, че абсолютно всички трябва да се включат в мерките“, каза по този повод Фандъкова.

Заявленията идват на фона на протест пед Столичната община заради системно мръсния въздух в града до опасни за здравето нива. Сред исканията на недоволните е да се осигури напълно безплатен транспорт в дните със замърсяване, както и органичания за ползване на лични автомобили. 

Фандъкона обяви, че се е запознала с част от исканията. И добави, цитирана от "Фокус":

„Те всъщност са същите, като мерките и програмата на обшината за по-чист въздух. Готова съм, ако има нова мярка, която не е включена в нашата програма, да я коментираме и да можем да я включим. Защото ние сме проучили целия европейски опит, но се изисква време. И смятам, че мярката „зелен билет“ е важна. Втората част, която е много съществена, това е подмяната на отопление – вместо нискокачествени въглища и мокри дърва, гражданите да могат да се отопляват с екологично гориво“.