Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че няма да отговори на опитите на украинския държавен глава Петро Порошенко да говори с него по телефона, защото не иска да участва в неговата предизборна кампания, предаде ТАСС.

Руският лидер нарече действията на украинския си колега „нехитри комбинации“, свързани "с украинската провокация в Керченския проток".

 „Работата не е в това, че аз просто го отбягвам и не искам да разговарям с Пьотр Алексеевич... Аз просто не искам да участвам в неговата избирателна кампания“, заяви Путин.

Така той отговори на журналистически върос, защо не отговаря на молбата на украинската страна за телефонен разговор. По неговите думи, Порошенко изкусно създава кризисни и провокационни ситуации и веднага прехвърля отговорността за направеното на Русия, след което „иска да демонстрира, че успешно решава възникналите проблеми“. 

"Ето това е нехитра комбинация и аз в нея не искам и няма да участвам", обясни Владимир Владимирович.

На 25 ноември възникна опасен инцидент в Керченския проток и се стигна до стрелба между руски катери и украински кораби.

И двете страни взаимно се обвиняват за агресията и провокацията. Русия задържа три украински кораби и арестува 24 украински моряци, които са в затвор в Москва. Беше им предявено обвинение в незаконно пресичани на руската граница.