Т.нар дело "Пирин" бе върнато за ново разглеждане, става ясно от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). ВАС връща на нов тричленен състав казуса с мотива, че при решаването му на по-долна инстанция не са били взети предвид всички доводи. Не става въпрос обаче за доводите на Министерство на околната среда и водите, а на природозащитниците, които жалят.

Както е известно в края на 2017 година екиминистърът Нено Димов предложи, а Министерският съвет одобри, частично изменение в Плана за управление на парк „Пирин“, с което се дава възможност за строителство и за извършване на водохващания на 48% от територията на целия парк. Това се случи в последния работен ден на правителството преди Нова година и доведе до вълна от протести. Решението бе мотивирано със строителството на т.нар. втора кабинка. Проект за таква все още не е видял бял свят.

Според решението на МС 48 на сто от територията на парк "Пирин" се отварят за застрояване, тъй като такива дейности се разрешават в Зоната за сгради и съоръжения (0,6% от парка), Зоната за туризъм (2,2% от парка) и в Зоната за опазване на горските екосистеми и отдих (45,2% от парка).

За това изменение от екоминистерството твърдят, че няма нужда от извършване на екологични оценки. Така казусът бе отнесен от екозащитниците в съда. Тричленен състав на ВАС отсъди, че министерството трябва да назначи екооценки и също като еколозите изрази „съмнение“, че ако в парка се правят водохващания, то ще е за целите на питейните нужди, а не за захранването на ски пистите с изкуствен сняг. Законът разрешава водохващания да се правят само за питейни нужди, но е факт, че за сегашните писти има изградени съоръжения за сняг. ВАС попита също така какво налага да се прави частично изменение в плана за управление на парка, след като в момента се разработва нов план.

МОСВ обаче обжалва това решение, а днес стана ясно, че "петчленката" го връща за ново разглеждане.

В решението си ВАС посочва, че долната инстанция не е изяснила въпроса "каква е правната природа на плана за управление на защитената територия".

"Отговорът е важен с оглед преценката дали принципно планът за управление, респективно настоящият план за актуализация на план за управление на национален парк, подлежи задължително на екологична оценка, без значение своето съдържание, характер и цел и това ли предвижда разпоредбата на чл. 85, ал. 1 ЗООС, както и дали органа има право на преценка да се извърши или не екологична оценка и кои са критериите и процедурите за извършването й.", посочва петчленният състав.

Съдия Тодор Тодоров е изразил особено мнение.

Решението идва в деня, в който правителството възложи на Нено Димов да започне преговори с концесионера в ски зоната в Банско за изменение в концесионния договор. Именно заради концесионера "Юлен" АД и неговото засега само заявено намерение да строи втори кабинков лифт правителството мотивира измененията в плана за парк "Пирин".

През юли тази година бившият вицепрмиер Валери Симеонов, който е сред основните поддръжните на разширението на ски зоната в Банско беше напълно убеден, че държавата ще спечели делото. 


"Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя.", заяви тогава Симеонов, попитан какви ще бъдат действията на кабинета, ако и следващата инстанция потвърди решението на тричленния състав на ВАС.