Българският футболен съюз, чрез изпълнителния си директор Борислав Попов, отговори на позиция на ЦСКА-София и на информации в медиите за казус, в който е намесена и УЕФА. На 30 ноември от стадион "Българска армия" заявиха, че БФС и конкретно Попов, бавят данни до европейската футболна централа, касаещи участието на ЦСКА в европейските клубни турнири. Целта е ясна - историята на най-успелия български клуб да бъде приложена във визитката на ЦСКА-София.

Отделно адвокатът на "червените" Първан Първанов се ангажира във Фейсбук със срокове кога тази кореспонденция може да бъде осъществена, намеси и името на Борислав Михайлов.

Сега БФС заявява, че УЕФА не е изисквала такава информация. Също така Попов уточнява, че "благодарение на силната подкрепа и активните действия на БФС", ЦСКА-София получил "специална лицензия" за Лига Европа по-рано тази година.

Ето съобщението на футболната ни централа:

"Във връзка с многобройните спекулативни информации, свързани с предполагаемо настояване от страна на УЕФА към Българския футболен съюз за предоставяне на справка за спортната история на ПФК „ЦСКА-София“, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов счита за необходимо да подчертае следното:

Българският футболен съюз винаги е оказвал адекватно и равностойно съдействие на клубовете – членове на съюза в различните им локални и международни казуси. В организацията не е постъпвало запитване от страна на УЕФА за предоставяне на факти или обстоятелства, свързани с ПФК „ЦСКА-София“, съответно твърденията за поставени крайни срокове от страна на европейската футболна асоциация са некоректни.

Бихме желали да припомним, че именно благодарение на силната подкрепа и активните действия на БФС, ПФК „ЦСКА-София“ получи специална лицензия за участието си в турнирите под егидата на УЕФА и изрично настояваме да бъдат прекратени манипулативните опити за вменяване на някаква вина на Българския футболен съюз.
Борислав Попов
Изпълнителен директор на БФС"

Почти веднага последва отговор от Първан Първанов, публикуван във Фейсбук:

Уважаеми привърженици на ЦСКА,

С оглед на множеството въпроси, които получавам, и факта, че г-н Попов е дал интервю по въпроса, ще отговоря публично.

Писмото от г-н Борислав Михайлов до г-н Теодор Теодоридис беше изпратено на 16.01.2018. Г-н Михайлов се съгласи да изпрати писмото по искане на ЦСКА. Писмото имаше за цел да подкрепи единият от няколко основни аргумена, които ЦСКА беше противопоставил в арбитражните производства срещу УЕФА, относно прилагането на правилото „за трите години“ и допускането на отбора в ЕКТ. Писмото потвърждаваше факти, които ние бяхме излагали многократно пред органите на УЕФА и КАС, но сметнахме, че потвърждение на същите и от БФС няма да навреди.

Както сами виждате, г-н Михайлов потвърждава недвусмислено, че „ЦСКА е най-титулувания и най-важен клуб от системно значение за България“. Същата позиция беше изразявана нееднократно и от други служители във висшето ръководство на БФС, включително г-н Борислав Попов, в присъствието на хора от ръководството на ЦСКА.

Както знаете, днес изтича срока, който г-н Попов сам пожела, за да изпрати готовият имейл до уебсайта на УЕФА. Аз апелирах пред привържениците за търпение. Вчера г-н Попов ми писа, за да се оплаче, че е получил остри телефонни обаждания, и поиска допълнителна отсрочка за изпращане на писмото до УЕФА. Като причина за поредното отлагане той посочи, че адвокатите на БФС имали нужда от още време, за да дадат своето становище. Днес виждам, че е потвърдил тази си позиция в публичното пространство.

С оглед на следните факти смятам, че искането за отлагане е необосновано.

(1) УЕФА писмено потвърди, че БФС е федерацията, която трябва да изпрати статистическата информация за сайта на УЕФА; БФС беше помолен в същия ден (16.11.2018) да изпрати информацията.

(2) БФС действа изцяло при условията на обвързана компетентност, без да има каквито и да е правомощия да се отклноява от своето здължение да подава правилната информация до сайта на УЕФА;

(3) БФС имаше повече от 20 дни, за да изпрати един готов имейл, който съдържа суха статистика взета от сайта на УЕФА (тоест подадена пак от БФС).

(4) БФС изрично потвърждава в писмена форма факта, че ЦСКА е „най-титулувания футболен клуб ... в България“. Всякакви опити за твърдение в обратната или различна посока, поднесено като отказ да се изпрати статистиката, или в съшито с бели конци правно становище на адвокат, вероятно работещ за Кирил Домусчиев, ще съставляват върховна провокация към ЦСКА и неговите привърженици.

(5) Същото задължение, за подаване на правилна информация до сайта на УЕФА, БФС е изпълнил безпроблемно, за всички останали клубове от България, които имат записани участия в ЕКТ.