Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота. Това заяви пред БНР шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

"Не може на следващите, непосредствено предстоящите избори да се приложи и това приложение да доведе до изискуемото доверие, че този способ ще бъде безспорен", каза Кирилов.

Вчера правната комисия одобри на първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено. Очаква се промените да влязат в зала през следващата седмица.

Кирилов посочи, че има поне 4 варианта за избягване на ефекта "15/15" - дублиране на номера на партийната листа с преференцията в нея. Единият вариант е разминаване на номерата на партии и преференции - примерно партиите да са от 1 до 100, а преференциите – над 100. Но би могло да се подходи и с друг вид идентификация - с букви.

Кирилов отрече за договорки за промени заради съпротивата на ДПС срещу отпадането на номерата пред имената на партиите. Но посочи, че с оглед на опасността от твърдения за въвеждане на образователен ценз "би следвало да изберем способ, който е оперативно приложим, но и да не създава излишни затруднения с оглед изискванията за свободата на вота".

Според Кирилов машинното гласуване ще бъде въведено в поне 1000 секции от около 12 000, което е двойно разширение на неговото прилагане. Според него е възможно по време на дебатите да се посочи точен брой секции или точен критерий - над 300 или над 500 избиратели, записани в съответната секция. Имало и по-усложнени варианти.