Европейската комисия (EК) обяви план, който може да преобърне глобалната финансова система, ако се реализира - използването на еврото при енергийни сделки както в рамките на общността, така и извън нея. Това ще повиши ролята на еврото като водеща световна резервна валута, която да може да оспорва доминацията на американския долар, коментира Ройтерс.

В доклада, представен тази седмица от ЕК, се отбелязва, че е необходимо Европейският съюз да успее да замени долара с еврото при финансови транзакции, свързани с петролни и газови продукти, за да се избегнат политическите рискове, свързани с щатската валута. 

"Въпреки позицията си на голям купувач, както и на важен производител, европейският бизнес все още търгува с американски долари в ключови стратегически пазари, често дори и между самите европейски компании", посочва Еврокомисията.

Нарастване на ролята на еврото ще "позволи на европейските предприятия да се възползват от по-силна автономия и финансиране, като намалят излагането си на съдебни действия, предприети от юрисдикции от трети страни. Това ще подкрепи целта на ЕС за изграждане на Енергиен съюз, който да осигурява безопасно, жизнеспособно и достъпно енергоснабдяване".

Инициативата, подета от Брюксел, е в резултат на решението на Съединените щати да се оттеглят от споразумението за ядрената програма на Иран и от последвалото налагане на американски санкции, което накара много европейски компании да преустановят търговските си отношения с Техеран.

Европейската комисия все пак признава, че "решението за използване на дадена валута в крайна сметка се взема от участници на пазара" и че най-ефективният начин да се разшири международната роля на еврото е чрез реформи в еврозоната, блокирани от години заради различни национални интереси.

Ройтерс припомня, че през двайсетте години, откакто съществува единната европейска валута, в глобален план ролята на еврото достигна своя връх в началото на последното десетилетие, след което неговото използване намаля по време на финансовата криза през 2007-2008 г. След това еврото не успя да се възстанови и доларът все така си остава най-използваната валута в света.

60% от емитираните държавни облигации и от глобалните валутни резерви са в щатски долари. Еврото остава втора резервна валута, но неговият дял на финансовите пазари е под 20 на сто.

ЕК признава, че господството на долара се дължи на по-високата ликвидност, по-ниските разходи за транзакции и с оглед използването му като еталон на пазарите на стоки и на деривати финансови инструменти, което трудно може да бъде оспорено в краткосрочен план.

"Но едно по-силно евро ще бъде позитивно не само за Европа, но и ще допринесе за подобряване на устойчивостта на международната финансова система", смятат в Брюксел.

Новите търговски конфликти и използването на щатската валута като инструмент за принудително налагане на санкции срещу Иран породиха загриженост в други страни по отношение на американския долар. Това би могло да засили ролята на еврото в световен план, смятат официални представители на ЕК.

Европейският съюз е най-големият вносител на енергия в света с внос за около 300 милиарда евро. 

ЕК също така отбелязва, че ще обмисли стъпки за увеличаване на използването на еврото от страна на производителите на въздухоплавателни средства, като например компанията "Еърбъс", както и на пазарите на суровини.

Комисията ще проучи и възможността за мерки за улесняване на плановете на Европейската централна банка за европейска система за незабавни плащания, която би могла да оспори доминиращата роля на американските платежни карти и на нарастващата финансова роля на американските дигитални гиганти в сферата на платежните услуги. 

Първоначално този план беше предложен от Европейската централна банка миналата седмица, но досега само осем - главно средни или малки банки от Испания, Германия и Франция, са се съгласили да го подкрепят, припомня Ройтерс.

През ноември 2000 г. Ирак реши да продава петрола си за евро - по предложение на Саддам Хюсеин. Макар че тогава Багдад държеше 2% от световния петролен пазар - преди санкциите, такъв прецедент не беше допуснат.