Облечена в червено сако и с кехлибарена огърлица, със светлокестенява коса, оформена в прическа каре с бретон, Урсула Ванецки може да мине за обикновена канцеларска служителка в Германия.
Но когато пътува из германската столица в черна лимузина с телохранители, Ванецки създава илюзията, че е най-могъщата жена в страната: тя не само има очевидна прилика с Ангела Меркел, а и се движи точно като германската канцлерка.

Кой е в колата - Ангела или Урсула.

Ванецки се е появявала многократно през годините като двойничка на Меркел. Но сега, когато Меркел се готви да се оттегли от политиката, Ванецки ясно си дава сметка как ще се чувства, когато този ден най-сетне настъпи.

"Радвам се, че нещата тогава ще бъдат малко по-спокойни - за Меркел и за мен", казва Ванецки. След 13 години в ролята си на двойничка Ванецки казва, че се чувства малко изхабена от своята служба.

Утре Меркел ще отстъпи поста си като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) след 18 години начело на партията.

"Ако всичко върви както си го представям, тогава в края на нейното канцлерство през 2021 г. ние можем да излезем в пенсия заедно", казва 61-годишната Ванецки в своя апартамент близо до живописния западен германски град Атендорн, далеч от властовия център Берлин.

Пред нея са разпръснати снимки и други спомени, документиращи, както се изразява тя, "голямото приключение на моя живот".
Всичко започнало през 2005 г. с един карнавален костюм. Тъй като първоначалната й идея за костюм не била сполучлива, тя бързо се пременила в друг - и влязла в роля, която изглежда била подходяща точно за нея.

"Всъщност не трябваше да променям почти нищо, за да бъда Меркел. Стойката ми, жестовете ми, цялостното ми излъчване - всичко някак съответстваше", казва Ванецки.

Това е вярно. Нейните рамене са наклонени леко напред, дланите й се движат, когато жестикулира, а ръцете й над лактите стоят прилепени до тялото.

"Прическата е нещо, което Меркел всъщност открадна от мен, а не обратното", казва тя, смеейки се по своя меркеловски начин.

След като била открита издокарана като Меркел, Ванецки била убедена от приятели да изпрати свои снимки на агенция за двойници на знаменитости.

Урсула Ванецки. Снимка от Дойче веле.


Оттогава тя е рекламирана като "германската двойничка, която най-много прилича на германската канцлерка".
Тя се появява по телевизията и във филми, като изненадващ гост на празненства и при групови посещения в Берлин. 
Но винаги е внимавала в какви роли влиза.

"За мен е важно да не правя така, че канцлерката да изглежда нелепо. Тя би трябвало винаги да бъде държавничка", казва Ванецки.

Поглеждайки назад, тя казва:

"Никога не съм искала да върша това много дълго."

Но не могла да предвиди, че Меркел ще има толкова продължителна политическа кариера.
Ванецки не крие възхищението си към канцлерката:

"За мен Меркел е велик демократ, направил много за нашата страна. Също така се гордея, че съм двойничката на най-могъщата жена в света", добавя тя.

Това било хоби, открило пред нея свят, който тя иначе никога не би преживяла.

"Не минава ден, без някой да ми обърне внимание заради приликата ми с нашата канцлерка", казва тя.

Все пак Ванецки не е тъжна поради перспективата в бъдеще да прекарва по-малко време под светлината на прожекторите. Омръзнало й е от сценичната треска и стреса да се опитва да прави всичко точно както трябва за клиентите си. 

А откакто Меркел стана мишена за някои хора след разразяването на бежанската криза, в живота на Ванецки се промъкна и страхът.

"Всичко това е много напрегнато. Нямам търпение да мога да приемам нещата малко по-спокойно", казва тя. 

БТА