ПФК "Левски" АД има задължения от над 28 милиона лева, разкри на днешното си общо събрание Тръстът на привържениците на клуба "Синя България". Загубата е натрупана основно след 2007 г., като в това число влиза и неразпределена печалба от около 8,5 милиона лева.

За 2013 г. "сините" са "на червено" с 8,5 милиона лева, а за 2012-а загубата е около 5 млн. лв. Разликата между приходи и разходи се покрива от собственика Тодор Батков под формата на заеми. Именно и това е причината за наказанието от УЕФА за нарушаване на финансовия феърплей, тъй като по тази схема капиталът на клуба става отрицателен.

УЕФА иска да капитализира задълженията и Батков е обещал да го направи, тъй като в противен случай трябва да бъде обявен фалит. Най-притеснителните задължения на "Левски" възлизат на около 9,5 милиона лева, като голяма част от тях са свързани със строежа на сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". Други около 3,13 милиона лева се дължат на държавата за данъци и осигуровки. Те са разсрочени и не са толкова проблематични към този момент. Във връзка с финансовия феърплей разходите за представителния отбор са намалени с 40 процента. Таванът на заплатите е 10 000 евро, който нито един футболист не получава на този етап. Свити са разходите за лагери и екипировка.

"Левски" плаща около 230 000 лева на месец за заплати на играчите, но в това число не влизат осигуровките. Приходите на клуба от текуща дейност месечно пък възлизат на около 220 хиляди лева, като тук попадат 110 000 от реклама и спонсорство, 40 000 от билети и абонаментни карти, 35 000 от телевизионни права, 20 000 от продажба на фенски артикули, 10 000 от такси в школата и 5000 от дарения.

В сумата не са разпределени приходите от трансфери. Приходите далеч не са достатъчни да покрият всички разходи, които включват още заплати и осигуровки на администрацията и треньорите в школата, за обслужване на стадиона, разходи за организиране на домакински мачове, съдийски такси и други. Голям проблем за Левски е липсата на основен спонсор.

В клуба очакват от началото на следващата година да влезе "Газпром". На този етап доскорошният голям спонсор "МТел" е намалил сериозно отпусканите за отбора средства, а договорът с "ЛевИнс" е до края на настоящата година. Проблемът е, че в момента общо получаваната сума от "ЛевИнс" и "МТел" е по-малка в сравнение с доскорошните приходи само от мобилния оператор.

Тръстът на привържениците очаква да получи акции от въпросния вътрешен дълг, който Тодор Батков се готви да капитализира. Двете страни започват преговори.