"Пропагандната машина на властта има задача да рисува образа на Бойко Борисов като съвременния Робин Худ - този, който раздава справедливост. И, разбира се, винаги предните са виновни."

Така лидерът на ДСБ Атанас Атанасов коментира тази сутрин пред бТВ атрактивните прокурорски активности и арести в последно време, включително вчерашната екстрадиция на семейство Баневи от Франция.

"По време на президентската кампания ние бяхме изчислили много внимателно, че в Борисовата държава ежегодно се крадат около 10 млрд., сега тука щели да върнат 1 млрд. - как ще ги върнат, като те са по офшорки разхвърляни", запита се още политикът и бивш шеф на Национална служба "Сигурност".

"Хляб и зрелища: трябва да бъде фиксирано общественото внимание върху тези процеси, за да не виждаме как отдолу под масата Борисов раздава порции - на година около 10 млрд., на своите приятелчета."

Той заяви още, че приватизаторите са неслучайно подбрани. И предложи на водещия Хекимян да покани сегашния министър на икономиката (Емил Караниколов, б.р.), който дълго време е бил шеф именно на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Атансов припомни, че всяко приватизирано предприятие е при условия, които е трябвало да се изпълняват, и години наред те не само че не са спазвани, а са "мачкани договорите".

"Къде бяха институциите? Сега тук преди избори да прожектираме филма за съвременния Робин Худ и там някъде Цацаров... Всичко е пропаганда - нищо няма да излезе от тези дела, както и от всички други, които е започнал Борисов, за да заблуждава хората."

Иначе той се съгласи, че не само е възможно, а най-вероятно са извършени тези престъпления, в които обвиняват Баневи и подобните им. Но докато си плащали някъде, тези приватизатори били добри, а сега "им е дошло времето".

Той попита - какво става с обвиненията за Христо Ковачки например или как така "суджуците", т.е. близките около ГЕРБ депутата Живко Мартинов са на свобода и мачкат свидетели, а Иванчева и заместничката й ги мачкат 7 месеца в ареста.

 "Няма нито един гербер от номенклатурата на ГЕРБ, участвал в това раздаване под масата, и да е прибран на топло."

Атанасов каза още, че анализ на "Демократична България" от м.г. сочи, че институциите в страната са окупирани от герберската номенклатура.

Той обърна внимание, че МВР е без главен секретар повече от 2 месеца и половина.

"Явно не могат да намерят кандидатура, за която президентът да подпише указ."

Той напомни, че главният секретар е висшата професионална длъжност в министерството и неслучайно по закон е предвидено той да бъде назначаван по системата на обвързаната компетентност. Т.е. не правителството да си сложи когото иска, а президентът да е коректив. "В момента имаме главен секретар на МВР, който се назначава от министъра, тоест политически назначено лице, което контролира цялостната професионална дейност в системата и СРС-тата", допълни Атанасов.

„Историята около професионалния път на сегашния министър също се замаза. Вярно ли е, че в началото на кариерата си сегашният министър като редови полицай в свободното си време е работил около Мето Илиянски”, попита Атанасов.

„Изключително е притеснително да бъде назначен за вътрешен министър човек, за когото има публична информация – вярна или не, непроверена, че е бил охрана на един наркобос”, каза лидерът на ДСБ.