Абсолютно всичко, което е предвидено по време на управлението на БСП за чистотата на въздуха в страната, ще бъде изпълнено. Това каза на днешния парламентарен контрол министър-председателят Бойко Борисов. 

"Колкото и да струва", заяви твърдо премиерът. 

Борисов не отговаряше на въпроса на БСП, заради който направи едно от редките си посещения в Народното събрание днес. Думите му бяха насочени към декларация на левицата за липсата на мерки от страна на управляващите за чистотата на атмосферния въздух в страната. 

"Правителството се паникьоса от угрозата за поредни солени санкции от страна на ЕК. Затова се хвърли в имитация на мерки, с които уж да изпълни решението на съда от април 2017 година", заяви от името на групата на БСП депутатът Манол Генов. 

Според него "хората излизат с маски по улиците, но все повече осъзнават, че ги носят поради непоносимост към управляващите". Левицата твърди, че правителството е забавило сериозно всички мерки за чистотата на въздуха, а едва 7 от 25-те общини, срещу които има наказателна процедура по дело на Еврокомисията са получили достъп до финансиране от 115 млн. лв., предвидени за такива мерки. 

"Помним 2008-2009 г., когато бях кмет. Над София се виеше от Кремиковци дим с всички цветове на дъгата. Ако тогава е мерен въздуха, не знам какъв е щял да бъде. Не искам да говоря за жълтия дим на завода в Стара Загора", заяви премиерът. 

Технически той е прав - за по-малко от десетилетие замърсяването с фини прахови частици в столицата например е намаляло с 30%. От БСП обаче отбелязват, че България не е изпълнила ангажиментите си. 

Какво ще прави новата Държавна агенция "Пътна безопасност"?

Въпросът на БСП в самия контрол бе свързан с новата агенция за пътна безопасност, която управляващите обещават да обедини и координира усилията за борба с жертвите на пътя на вече съществуващите институции. 

Още преди да изтече общественото обсъждане на предложението вицепремиерът Томислав Дончев е заявил, че шефка на новата агенция ще е досегашната зам.-министърка на регионалното развитие Малина Крумова. Това отбеляза червеният депутат Димитър Данчев и попита какво ще прави новата агенция. 

"Анализът ни, включително и след последните инциденти с много загинали, показа, че усилия, мерки и информации имаме в различни институции, но липсва координационен механизъм, който да ги свързва и да обединява усилията на всички участници в процеса", каза Борисов, четейки пространния си отговор от лист. 

Именно новата Държавна агенция "Пътна безопасност" ще изпълнява тази роля, уточни премиерът. И отбеляза, че предложението е все още отворено за обществено обсъждане. 

Всъщност то е приключило преди два дни, на 5 декември, репликира го червеният депутат Драгомир Стойнев. 

"Благодаря ви за административния отговор. Ако хората не си платят данъците, е проблем. Но ако бюрокрацията не си реши проблемите, се създава още бюрокрация", заяви той. 

И отбеляза, че Крумова е предвидена за шеф на новата агенция, за да освободи зам.-министърското място за подалия оставка министър Нанков. "Не трябва нова бюрокрация, но управляващите обещават все нов Закон за движение по пътищата, а проект за такъв няма", заключи Стойнев. 

Борисов отказа дуплика и напусна залата. 

За конфликта между Русия и Украйна: Винаги съм считал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм

Напрежението в Черно море и възможността за военен конфликт е много сериозен проблем, заяви премиерът пред журналисти вече извън пленарната зала. 

"Дано една предизборна кампания и вътрешнополитически проблеми да не доведат до военни действия в Черно море. Иначе прекрасна територия за водене на война", заяви Борисов. 

И припомни, че е предупреждавал за опасността от военни кораби във Черно море. 

Премиерът добави, че се надява отказът на България да допусне преминаване на военни кораби през наши води да бъде приет насериозно от страните в конфликта. И заяви, че води активни разговори с всички лидери. 

Това ще затрудни както туризма, тъй като България има най-хубавите курорти на крайбрежието, така и газовата диверсификация чрез изграждането на "Турски поток".