Съюзът на демократичните сили празнува днес 29 години в политическия живот на България.

"СДС се роди, за да изпълни мечтата на българските граждани за един достоен живот на европейци", заяви председателят на партията Румен Христов в открито обръщение.

СДС първоначално е коалиция на десните и демократични сили, основана непосредствено след 10 ноември 1989 година, и се регистрира като политическа партия чак през 1998 година, след като печели мнозинство в парламентарните избори предишната година начело на коалицията ОДС.

"СДС постигна много – изведе България за кратко време от тоталитарна към демократична система, от централно планирано към пазарно стопанство, от откритите листове до границата към пътуване без визи, от цензура и репресии към свобода на словото!", казва още Румен Христов.

Партията участва в предишния кабинет на Борисов като част от коалицията "Реформаторски блок" и продължи да подкрепя правителството след напускането на ДСБ.

"След нас управляваха много партии и коалиции. И ние се надявахме те да надграждат по посока увеличаване на доходите и по-добър стандарт на живот. За съжаление, това не се случи."

Днес Христов заяви, че партията му търси "идейна коалиция", най-вече с Демократи за силна България. Проблем в дясно е, че старите сини не искат да се коалират с "Да, България", която е заедно с ДСБ в новия съюз "Демократична България". Конфликтът между двете партии официално е на ниво консервативни срещу либерални политики. СДС например бе единствена сред десните партии, която се обяви срещу Истанбулската конвенция, поради притеснения, че тя ще отвори прозорец за легализиране на гей браковете.

Председателят на СДС пожела бъдещи изборни успехи на партията. Преди дни той заяви, че СДС получава 10% от вота според проучване, но не разкри от кого е направено то. Подобно не е публикувано публично от социологическите агенции.