Обединени патриоти вероятно все пак ще се явят заедно на европейските избори догодина. Колкото и невероятно да звучи това на мнозина - на фона на доскоро всекидневните им крамоли. 

От ВМРО били "за" съвместно явяване на вота, такова е мнението и на "Атака", а оказа се - това смятат и от НФСБ на Валери Симеонов, научи Клуб Z от източници от малката коалиция.

Планирало се тримата лидери - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Симеонов да се съберат преди края на годината извън София, за да решат окончателно този въпрос. Очаква се да обяват общото си явяване веднага след Нова година. А до вота за Европейски парламент на практика остава по-малко от половин година. За нови предствители в ЕП трябва да гласуваме на 25 май 2019-а.

Не малка роля за "обединението" изигра и "заигравката" на Волен Сидеров с евродепутата и лидер на "България без цензура", преименувана на "Презареди България" - Николай Бареков. Бареков, който е в групата на консерваторите в ЕП анонсира съюз с лидера на "Атака", като "Атака" реши да става член на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ). В АКРЕ пълноправно членство вероятно от февруари следващата година трябва да има и ВМРО, чийто представител в ЕП - зам.-председателят на "воеводите" Ангел Джамбазки също е в групата на консерваторите.

Идеята на Сидеров и Бареков бе сформирането на широк консервативен алианс, в който да влезе цялата коалиция "Обединени патриоти" и така да вкара поне трима-четирима евродепутати. Нито ВМРО, нито НФСБ обаче дадоха съгласие да си партнират с Бареков - въпреки първоначалните заявки на бившия тв водещ и изпълнителен директор на ТВ7 от времето, в което Делян Пеевски и Цветан Василев бяха съратници, че той сам се оттегля от политиката и няма да се номинира за нов мандат в ЕП.

Спор "патриотите" имаха и по отношение на това кой ще води листата за евродепутати - Джамбазки - с мотива, че е разпознаваем и вече има опит в ЕП, или Сидеров. По този повод зам.-председателят на ВМРО предложи вътрешни избори - но не само сред членовете на трите партии в малката управленска коалиция, а и сред симпатизантите.

По непотвърдена информация, Джамбазки и Сидеров са изгладили и личните си отношения, породени от предупредителното писмо, написано от Джамбазки до колегите му в групата на ЕКР. Преди няколко седмици стана ясно, че Джамбазки, предупреждавайки групата, че всякакви срещи, съвместни публични прояви и дори снимки с Бареков може да компрометират членовете ѝ и самия АКРЕ, включи и Сидеров. По това време лидерът на "Атака" се готвеше заедно с Бареков да провежда срещи с представители на консервативния алианс в ЕП. А мотивът Сидеров да попадне в писмото - "Атака" приветства анексията на Крим, срещу която АКРЕ се противопоставя.

В крайна сметка Джамбазки призна, че е допуснал грешка като е споменал името на лидера на "Атака", срещи в ЕП имаше, а Сидеров и Бареков се снимаха в сградата. След което Бареков остана сам на организирано от него мероприятие.

Сидеров не бе до Бареков и тази седмица в София - когато евродепутатът пак организира разговор за консервативното.

А междувременно от лагера на "патриотите", откакто Симеонов от вицепремиер се върна като депутат, не са се чували скандали и взаимни обвинения.