Компанията "Altria", която притежава и американския тютюнев гигант "Philip Morris" - производител на марката цигари "Marlboro" - ще инвестира в канабис. Това съобщи CNN, позовавайки се на сайта на корпорацията. Инвестицията ще е на стойност 1,8 милиарда долара. Тя ще бъде насочена към канадската фирма Cronos Group, която се занимава именно с марихуана. 

Идеята на начинението на Altria - да помогне на компанията да расте извън традиционния си, но стагниран напоследък пазар с тютюневи цигари. Инвестицията ще даде на американския тютюнев колос 45% дял в канадската компания с опция делът да стигне до 55% през следващите 5 години. 

Съобщения за подготвяната сделка се появиха още миналата седмица. Решението на Altria показва, че намеренията за инвестиции в марихуана като нов пазар на фона на свиващия се дял на обикновени цигари са сериозни, коментира CNN.

    Акциите на борсата на Altria паднаха с около 25 на сто през тази година, а очакванията са за едва 1% ръст на печалбата и за изтичащата 2018 г., и за новата 2019 г.

    "Altria е идеалният партньор за Cronos Group, предоставяш ресурси и опит, от които имаме нужда, за да ускорим значително нашата стратегия за растеж", обясни генералният директор на Cronos Марк Горенстайн. 

    По думите му Cronos ще използва инвестицията от Altria, за да разшири дистрибуцията и инфраструктурата си в световен мащаб, както и да даде тласък на работата си за изследвания и развитие на нови продукти и марки. В момента канадците оперират на 4 континента. 

    Cronos и други компании, предлагащи канабис, са в центъра на прожекторите в последно време, след като Канада легализира марихуаната за развлечение по-рано през 2018 г. Лекият наркотик вече е законен и в немалко от щатите в САЩ - на места само за медицински цели, а на други - изцяло. 

    След като Демократическата партия спечели мнозинство в Камарата на представителите в САЩ на последните частични избори, Конгресът може и да приеме законопроекта, известен като "фермерската сметка" (Farm Bill). Той от своя страна може да легализира производството на коноп и потенциално да отвори вратата за още продукти, съдържащи канабинол. 

    Прогнозите са, че заради промените в законодателството и други тютюневи компании или производители на алкохол ще се насочат към бизнеса с трева. 

    Канадската компания за марихуана Canopy Growth вече получи мултимилиардна инвестиция от собственика на бирата "Corona" - "Constellation Brands". В последно време върви слух, че "Coca-Cola" обмисля инвестиция в друга канадска компания за трева - "Aurora". Този слух обаче засега бе официално опроверган от генерални директор на гиганта в бизнеса с безалкохолни напитки Джеймс Кинси. На въпрос за плановете на конкуренцията от  "Pepsi", финансовият директор Хю Джонстън не бе така категоричен: "Честно е да се каже, че разглеждаме различни опции". 

      Канадското дъщерно дружество на производителя на бира Molson Coors вече има съвместно предприятие с The Hydropothecary Corporation за производство на напитки с канабис за канадския пазар. "Lagunitas" - бранд пиво, собственост на "Heineken", вече продава вид вода с канабис в Калифорния, припомня още CNN.