"Левски" спечели много трудно с 2:1 срещу "Етър" в мач от 19-ия кръг на Първа лига и поне за ден зае второто място в групата с 41 точки. ЦСКА-София има 39, а в неделя гостува на "Верея". "Лудогорец" засега е недостижим с 45 т.

"Сините" отново се представиха доста слабо и анемично и не бяха далеч от ново равенство срещу отбор, който им отстъпва значително. В началото на даденото от съдията добавено време гостите отбелязаха гол чрез Иван Петков, но реферът Никола Попов отсъди фаул в атака на играча на "виолетовите" срещу Иван Горанов. От видеоповторенията се вижда, че Петков притиска защитника, но от друга страна в наказателното поле при корнери и свободни удари такъв тип контакти има в изобилие.

Ясно е, че решението е дискусионно - както може да се свири нарушение, така и арбитърът би могъл да си замълчи. Дали по същия начин би отсъдил фаул в атака и в другото наказателно поле?

"Етър", воден от Красимир Балъков, направи добър мач срещу гранда, така както и "Септември" през седмицата, а също "Ботев" (Враца) наскоро. Вижда се факторът "страх" вече не важи за съперниците на "Левски" на "Герена".

С доста промени в състава "сините" се видяха догонващи в резултата в 8-ата минута, когато Батрович засече с глава центрирана топка и се възползва от неразбирателство между вратаря Мартин Полачек и Милош Цветкович. 

Домакините изравниха в 19-ата, когато Станислав Костов догони топката на аутлинията и опита да я върне в игра - тя рикошира в Иван Скерлев и влезе в мрежата на гостите - 1:1.

До края на полувремето, в контекста на казаното по-горе, по-опасните ситуации бяха пред Полачек, а при малко повече самочувствие и точност в завършващата фаза "болярите" можеха да си върнат аванса.

"Левски" стигна до пълния обрат в 54-ата, когато Серджиу Буш получи добър пас от Жерсон Кабрал - най-добрият за "Левски", и вкара отблизо за 2:1.

В 76-ата Буш можеше да реши всичко, но отправи слаб удар от чиста позиция. Така остана интрига до края, а "Етър" бе много близо до това да задълбочи несигурната ситуация в "Левски", който е късметлия, че взе трите точки.

Други резултати: "Черно море" - "Локомотив" (Пловдив) 2:0, "Ботев" (Враца) - "Берое" 0:1.

В неделя срещата "Верея" - ЦСКА-София е от 15 часа, от 17:30 "Лудогорец" приема "Славия", а в понеделник от 17:30 ч "Ботев" (Пловдив) и "Витоша" (Бистрица) затварят програмата на предпоследния за годината кръг. Заключителният е идния уикенд.