"Ривър Плейт" спечели "Копа Либертадорес" - най-престижният трофей на Южна Америка, след голям мач и голяма драма срещу вечния си съперник "Бока Хуниорс" на "Сантяго Бернабеу" в Мадрид - 3:1 (2:2 в първия двубой).

Сблъсъкът, известен като Суперкласико и считан за най-ожесточения в клубния футбол, бе решен за малко повече от 120 минути.

Дарио Бенедето откри за "Бока" в 44-ата минута. В 68-ата Лукас Прато изравни. Тъй като в Латинска Америка головете на чужд терен не важат, се стигна до продължения. В 92-ата Бариос от тима на "генуезците" получи втори жълт и червен картон.

Това даде предимство на "Ривър", който и без това беше считан за фаворит от специалистите и букмейкърите. И го показа с "по-футболните" си действия, макар че проспа първото полувреме. В 109-ата минута Хуан Кинтеро направи обрата пълен със страхотен удар от границата на наказателното поле (долу).

Течеше добавеното време, когато Гонсало Мартинес се откъсна и на празна врата направи 3:1 - вратарят на "Бока" Естебан Андрада се бе включил в атака.

Това е четвърта "Копа Либертадорес" за един от двата най-велики аржентински клуба. "Бока" има пет отличия.

Двубоят се игра в Мадрид по решение на южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ, тъй като реваншът на стадиона на "Ривър Плейт" на два пъти бе отложен заради счупения автобус на "Бока Хуниорс" в деня на ответния сблъсък. И двата тима не искаха да играят в испанската столица, но в крайна сметка склониха.

Те за първи път спориха на финал на "Копа Либертадорес", което придаде още по-голяма интрига, достигнала до истерия и истински фарс, тъй като се наложи втората среща да се играе на над 10 хиляди километра от Буенос Айрес.

И двата отбора започнаха срещата нервно и с много брак в действията. Противно на очакванията "Бока Хуниорс" беше отборът, който по-често имаше инициативата. Перес от "Бока" изтърва възможност да открие резултата след ъглов удар, но уцели вратаря на "Ривър" със силния си шут отблизо. В 30-ата минута пак той имаше шанса да стреля при рикошет от свободен удар, но топката се отби в негов съиграч и излезе в аут.

Две отлични възможности за "генуезците", докато "милионерите" нямаха чисто голово положение. В 44-ата минута вратарят на "Бока" направи грешка, от която "бело-червените" не се възползваха и при светкавичната контра Бенедето остана сам срещу Армани и след два гафа на бранители с лекота откри за "Хуниорс".

През второто полувреме "Ривър Плейт" взе топката и започна да атакува масирано. В 55-ата Прато се оказа сам срещу стража на своя съперник и го прехвърли, като последва сблъсък, но съдията не отсъди дузпа, след като се консултира устно с VAR (долу).

В 68-ата минута "милионерите" най-сетне си подадоха топката добре и за останалия на празна врата Лукас Прато не остана друго, освен да изравни резултата.

За цялото второ полувреме "Бока" стигна само два свободни удара в атака, а "Ривър" заигра по-предпазливо, след като изравни. В продълженията пролича умора и в двата отбора, но много повече у "генуезците", на които започнаха да се схващат краката. Удар за тях бе и изгонването на Бариос. 

Така в 109-ата колумбийският национал Хуан Кинтеро опъна мрежата, зад която седяха феновете на противника му. Вместо да затворят мача обаче, "милионерите" допуснаха "синьо-жълтите" в наказателното си поле. Още в следващата атака едва не стана автогол за 2:2.

Междувременно "Бока" остана с девет души заради контузия на резервата и бивш играч на "Реал" (Мадрид) Фернандо Гаго при вече извършени смени.

Пред "Ривър" се откриха огромни пространства за контри. Опасности обаче имаше и на отсрещната врата. В тези минути стражът Андрада почти неизменно играеше напред. В 120-ата минута Хара от "Бока" удари греда! Стигна се до корнер, а след изпълнението му и до контра, при която Мартинес остана сам и хвърли в бясна лудост всички фенове на "Ривър Плейт" по света.

Това е може би най-голямата победа в клубната история на едните и съответно най-болезнената загуба за другите. "Ривър Плейт" ще брани честта на Южна Америка на Световното клубно първенство, което е след по-малко от десет дни в ОАЕ. Тимът започва направо на полуфинал и се очаква да спори за отличието срещу "Реал" (Мадрид), на чийто стадион триумфира с "Копа Либертадорес".

На трибуните на "Бернабеу" личаха десетки ВИП гости и почти всички големи имена на аржентинския футбол, начело с Лео Меси, който бе наел ложа. Шампионите и подгласниците бяха наградени от президента на ФИФА Джани Инфантино, който е имал ключова роля при преговорите за местенето на реванша в Европа.

Над 2000 полицаи се грижеха за реда на "най-опасния мач в историята на футбола", както бе определен. Органите на реда в Мадрид се справиха, а и феновете не ги затрудниха в дните преди срещата и в неделя. След края едните празнуваха, а другите плачеха. Така е и в Буенос Айрес.