Лешниците повишават нивата на микроелементите и витамините при възрастните хора, но за целта трябва да се изяжда голямо количество, съобщи ЮПИ.
Същото важи и за хората на средна възраст.

Учени от Орегонския университет са работили с 32 доброволци на възраст над 55 години, които са яли по две чаши ядки в продължение на 16 седмици. Резултатите са показали повишаване на магнезия в кръвта и на витамин Е в урината. В същото време намалели захарта и "лошият" холестерол.
Много хора имат недостиг на магнезий и витамин Е, особено възрастните. Освен тях лешниците съдържат полезни мазнини, мед и витамин B6. 

"Хората не обичат да пият мултивитамини, но лешниците са мултивитамин в естествена форма" - каза Марет Трейбър от екипа.