Бивш руски полицай, който вече е осъден на доживотен затвор за убийствата на 22 жени, беше признат за виновен днес в още 56 такива убийства, предаде Франс прес.

Районният съд в Иркутск, Сибир, призна Михаил Попков за виновен, че е убил 56 жени между 1992 и 2007 година. 

С всичко 78 убийства той бие рекорда на другите двама най-известни серийни убийци в Русия. Освен това той е признат за виновен в изнасилване на 10 от жертвите си.

Днес той получи втора доживотна присъда.

Първата Попков получи през 2015 година за 22 убийства. След това си призна, че е извършил още 59, но полицията не можа да докаже три от тях.

Той е убивал жертвите си, след като ги канел на нощна разходка, понякога с полицейски автомобил, в извънработно време близо до град Ангарск.

Като полицай Попков е участвал в разследванията на някои от извършените от него убийства и е успявал да прикрие доказателства, разкриха негови колеги.

Той е бил накрая арестуван във Владивосток през 2012 година, след мащабно разследване, включващо ДНК анализи на жители, гумите на чиито коли са съответствали на следите оставени на местопрестъпрленията.

Сред другите големи руски серийни убийци Андрей Чикатило беше екзекутиран през 1994 година за убийството на  53 непълнолетни и деца през съветско време. През 2007 година Александър Пичукин бчеше осъден на доживотен затвор за убийството на 48 души в Москва.