Най-малко двадесет души са арестувани, а трима полицаи са ранени след нощни схватки със запалянковци на "Ривър Плейт" в Буенос Айрес. Десетки хиляди фенове на "милионерите" цяла нощ празнуваха спечелената в Мадрид "Копа Либертадорес" във втория финал срещу вечния съперник "Бока Хуниорс" - 3:1 (5:3 общ резултат).

Срещата се игра на "Сантяго Бернабеу" в испанската столица от съображения за сигурност. Ответният мач трябваше да е на 24 ноември на стадион "Монументал", но два пъти бе отложен, а после и преместен заради изпочупените стъкла на автобуса на "Бока" и пострадали от това футболисти. 

В Мадрид всичко бе спокойно. Местната полиция направи показно как да се справи с винаги готовите за ексцесии аржентински фенове, като ги отдели едни от други и опази реда. И там имаше купон, но той не може да се сравни с лудата радост (и мъка от другата страна) в Буенос Айрес.

Минути след последния съдийски сигнал почитателите на "Ривър" излязоха на улиците. Много от тях се насочиха към клубния стадион, а други изпълниха пространството край мемориала "Обелиск" (горе) - една от забележителностите на града. Всичко беше мирно до един момент, казва неназован полицейски източник пред в. "Ла Насион".

Запалянковци започнаха на трошат витрини, да нападат коли и патрулиращи полицаи около "Обелиск", както и край площад "Република".

Униформените отвърнаха, използваха сълзотворен газ и сила, за да озаптят вилнеещите. Все пак сериозни инциденти и големи поражения няма. Полицията остава на крак, тъй като в следващите часове "Ривър" ще се завърне в Буенос Айрес. Феновете му готвят посрещане на летището, ще има и парад на открит автобус. Така напрежението остава.

"Милионерите" спечелиха "Копа Либертадорес" за четвърти път. Този трофей със сигурност е най-ценният, тъй като бе спечелен срещу "Бока Хуниорс". Двата големи съперника за първи път в историята на турнира играха един срещу друг на финал, което го превърна в може би най-голямото събитие в клубния футбол за годината.

Миналата нощ - за щастие на местните сили на реда, нямаше сблъсъци между запалянковци, просто почитателите на "Бока" останаха по домовете си. А напълно обяснимо в много от възгласите на победителите имаше директни обиди и закачки.

Аржентинският президент Маурисио Макри, който е бивш бос на "Бока", написа следното в туитър:

"Поздравления за "Ривър" и всички фенове на клуба за победата в този исторически мач. В "Бока" ние добра знаем, че футболът винаги ти дава шанс за реванш."