След тоuа и парното - задават се по-високи цени и на водата. Поскъпване на ВиК услугите в страната се предвижда от 1 януари 2019 г., показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)q който ще бъде подложен за обществено обсъждане на 17 декември, съобщава БТА.

В София цената на водата ще поскъпне с 23,1 стотинки за кубик, като е предложено от Нова година столичани да плащат по 2,585 лв. за куб. м. с ДДС, показват изчисленията на КЕВР.

Най-голямо увеличение на цената на ВиК услугите се предвижда в Бургас - с 26,8 стотинки за куб. метър. Така цената от 2,729 лв. за кубик ще стане 2,997 лв. Във Варна повишението ще е с 12,3 стотинки - до 3,907 лв. за кубик.

Минимално - с 1,6 ст. на куб. метър, ще е повишението на ВиК услугите в Пловдив, където се предлага потребителите от 1 януари да плащат по 2,216 лева за куб. метър (при 2,200 лв. досега). Увеличение ще има и в Монтана и Враца. Там обаче предлаганата цена надхвърля социално поносимата, изтъкнаха от КЕВР. Затова в двата града се предвижда цената да достигне до социално поносимия праг, който съответно е 2,967 лв. за куб. м. в Монтана и 3,171 лв. за кубик във Враца.

Единствено в Кърджали се предвижда намаление на цените на ВиК услугите с 3,5 стотинки на куб. метър. Там цената от 2,42 лв. на кубик ще стане 2,387 лв.

Определянето на цените от 1 януари 2019 г. е заложено в бизнес плановете на ВиК дружествата, уточниха от КЕВР. Освен тях, при определяне на новите цени, Комисията ще решава и спрямо годишната инфлация, както и дали ВиК дружествата са изпълнили предвидените разходи. Именно заради неизпълнени разходи цената на ВиК услугите в Кърджали се понижава.

До края на месеца от КЕВР ще решат окончателно каква ще бъде цената на ВиК услугите от 1 януари 2019 г.