Сергей Станишев започна с остра атака срещу Съвета на ЕС и австрийското председателство доклада си за пълното спазване на изискванията за влизане в Шенгенското споразумение от страна на Румъния и България.

Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) отправи нападките си по време на сесия на Европарламента в Страсбург.

„Странното е, че тук няма представител на Съвета на ЕС – институцията, към която дебатът и докладът са адресирани, въпреки обещанието, дадено през юли от министри от австрийското правителство, че това ще бъде в дневния ред на Съвета през това полугодие. Очевидно той няма какво да отговори за своята позиция“, каза Станишев.

Но той не спря дотук с обвиненията:

„Всъщност истината е, че Съветът на ЕС вече 7 години е в нарушение на европейските правила, като не взема решение за членството на България и Румъния.“

От 2011 г. досега се изтъквали множество причини.

Следващият, попаднал на мушката на Станишев, бе холандският премиер Марк Рюте.

„Преди няколко месеца в тази зала Рюте заяви: Сделката си е сделка и трябва да бъде изпълнявана от всички. Само че обърка сделката. Опита се да смеси критериите от Шенген с Механизма са сътрудничество и проверка в областта на правосъдието. И това е нечестно към България и Румъния“, посочи председателят на ПЕС.

Той припомни категоричната оценка на експертите и на страните членки на Еврокомисята, че всички критерии за членство в Шенген са изпълнени и от двете държави.

„През последните години, особено тази, се прокрадва нова идея или компромис за нов тип частично членство – България  Румъния да бъдат приети само по въздух и по море, като за неопределено време се отложи членството им  Шенген и свободното пътуване по сухопътни граници“, каза Станишев.

И допълни, че това противоречи както на всички основни правила, така и на здравия разум.

Къде е опасността

Тази идея обаче е опасен прецедент и българският евродепутат изтъкна няколко причини той да не бъде допускан:

• 1. Тя ще отложи за пореден път за неопределено време вдигането на контрола по сухопътните граници.

• 2. Поетапното влизане гарантира икономически загуби и пропуснати ползи както за България, нейните граждани и фирми, които изнасят, така и за европейските компании, внасящи стоки за страната, които ще губят много време и ще оскъпяват крайния продукт.

• 3. Ще бетонира двойния стандарт в Шенген.

А шенгенското законодателство не допуска пълно членство и страни, които да са наполовина вътре. По тази причина Станишев призова колегите си в залата да подкрепят неговия доклад. И обобщи, че времето на общите приказки е изтекло.

Първи подкрепи Станишев еврокомисарят за образованието, младежта, културата и спорта Тибор Наврачич. Според него ако България и Румъния влязат в Шенген, те не само ще разширят пространството за свободно движение, но ще го направят по-активно и действено. Окончателното решение обаче е в ръцете на Съвета на ЕС, а там се иска мнозинство.

Пръв от евродепутатите защити страната ни португалецът Карлуш Коелю от Европейската народна партия (ЕНП) – бивш докладчик на от името на Европарламента за готовността ни за Шенген.

„Тук има  политически съображения или възражения срещу България и Румъния. Има опасения, че през тях незаконно преминават граждани на трети страни. Разбира се, и двете държави имат проблеми с корупцията, Румъния в това отношение се върна назад, но това не са критрии за влизане в Шенген. Когато даден критерий се изтъква, той трябва да важи с еднаква сила за всички членки“, каза той.

Румънският социалист Емилиан Павел обвини в „игрички“ Съвета на ЕС, чийто представители дори не са благоволили да дойдат в залата. И изрази надежда, че еврокомисарят Наврачич ще предаде на началника си Жан-Клод Юнкер, че не трябва да се приемат никакви допълнителни условия, преди България и Румъния да бъдат приети в Шенген.

След Павел думата взеха няколко български евродепутати.

„Поне от куртоазия биха могли да изпратят някого“, каза по адрес на Съвета на ЕС Андрей Ковачев от ЕНП.

Поименно - Холандия, Германия, Австрия

Ангел Джамбазки от Групата на консерваторите и реформистите смята, че решението да не сме в Шенген е политическо.

„Всички критерии са изпълнени. Но спирането се дължи на вътрешни проблеми н държави като Холандия, Германия и Австрия. Това е двуличие и лицемерие. И точно това засилва скептицизма към ЕС“, изтъкна той.

И продължи, че решението да ни държат извън зоната без граничен контрол си има своите икономически измерения. Най-европейската активност в България и Румъния са транспортът и спедицията. Над 150 000 семейства в България се издържат и живеят от транспорта. Но днес от Русе до Букурещ, които отстоят на 70 километра, се пътува по 12-13 часа. Политическите решения, зад които според Джамбазки се крият хора като Марк Рюте и управниците на Германия и Австрия, кара хората да емигрират, изпразва нашите държави от млади и предприемчиви хора.

Той призова докладът да бъде одобрен и поздрави за него Станишев, въпреки че, както изтъкна, е негов политически противник.

Филиз Хюсменова от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) припомни казаното неведнъж от нея, че ефективност на граничната сигурност не може да бъде изцяло постигната без пълен достъп на България  и Румъния до Шенгенската информационна система (ШИС). Вносът и износът към и от тези страни са силно засегнати от чакането на ГКПП. Сериозно страдат и морските пристанища в цяла Южна Европа.

„Двойният стандарт е дискриминационен спрямо гражданите на двете страни. Крещящата несправедливост оставя съмнения във върховенството на правото и силата на евроинституциите. У хората остава усещането за вторично гражданство“, изтъкна Хюсменова.

Адим Адемов от ЕНП пък обвини страните членки, които са против влизането ни в Шенген, че грубо нарушават правилата, които сами са приели и гласували. Това според него е лош пример за двойния стандарт, което се наблюдава и при храните, и за Шенген.

„Идеята за двуетапен подход ще бъде правен парадокс. Когато говорим за върховенство на закона, е добре това да не бъдат само красиви фрази, а и реални действия“, заяви Адемов.

ЕС не изпълнява своите задължения към България и Румъния, убеден е испанският евродепутат социалист Хосе Фернандо Лопес Агилар.

Румънски евродепутати също не спестиха нападки срещу някои страни членки. Те изтъкнаха, че Холандия е сред основните инвеститори в страната им. 

„Това положение е позорно, - каза в заключение Сергей Станишев. - В действителност осъждаме живота и съдбата на милиони европейски граждани. Всеки път като стигнат до шенгенската граница, те се чувстват граждани втора категория. Днес е модерно да се говори за недоверие в институциите на ЕС. Причината е проста - пораждат го действията или бездействията. Затова Европарламентът трябва да отправи мощно послание към Съвета на ЕС – вършете си работата, изпълнете си задълженията“, завърши лидерът на ПЕС.

Евродепутатите трябва да гласуват днес за или против петата поред резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген. Вероятно тя ще бъде приета. Резолюцията обаче няма правно обвързващ характер.