Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов се вписва в руската стратегия за дестабилизация на Балканите, и в частност на Македония. Това личи от последните му изказвания по адрес на Скопие - че България ще блокира членството на Македония в ЕС и НАТО, ако премиерът Зоран Заев продължава да твърди, че има македонски език.

Това заяви пред бТВ бившият ни посланик в Скопие Александър Йорданов по повод породилото се напрежение след изказването на Каракачанов.

Йорданов подкрепи появилите се тези, че Москва през Каракачанов спъва членството на Македония в ЕС, както и че по този начин военният министър се опитва да насочи вниманието другаде заради скандалите около ВМРО - с изхранването на армията, с Агенцията за българите в чужбина.

 "Аз споделям и двете тези. Според мен Каракачанов прави опит да се върне в говоренето си като партиен лидер, забравяйки обаче, че той е вицепремиер на държава, министър на отбраната, който е вдигнал ръка и е гласувал за този българо-македонски договор. И най-малко на него му прилича да се прави на изненадан от това, че този договор предполага различно тълкуване в двете страни", каза бившият посланик.

"Що се отнася до Русия - тук няма спор. Не съм само аз този, който ще каже, че Русия в момента е държавата, която се противопоставя на евроинтеграцията на Македонияq и особено на атлантическата интеграцияq и постоянно инжектира национализъм и популизъм. И изказването в този план на Каракачанов се вписва в тази руска стратегия за дестабилизация на Балканите", допълни той. 

И отбеляза някои противоречия в говоренето на Каракачанов по темата "Македония".

"На мен лино - много съм видял в политиката - вече ми омръзна в България да има политици, които сутринта говорят едно, а следобед точно обратното. Давам пример именно с Красимир Каракачанов, който на 16 юни пред камера на вашата телевизия е казал: "Ние сме признали страната с това име, признали сме и македонския език. Имали сме претенции към ограбване на историята ни. Нищо не ме притеснява в договора между Македония и Гърция, а договорът с България изчиства рецидивите от глупавата политика, която се водеше досега", посочи Йорданов.

На 16 септември Каракачанов имаше визита в Скопие като министър на отбраната и там той допусна речта му да се превежда на македонски език и не възрази на място, припомни още дипломатът.

"Както е в шахмата, така е и в политиката - първо трябва да се мисли, а след това да се мести. У нас за съжаление се появиха политици, които първо местят - приемат договори и т.н., а след това с късна дата се сещат, че е трябвало и да мислят. Това е днес Каракачанов."

"Зоран Заев говори това, което практически е подписал с договора с Гърция, и не може сега на военния министър на България да му звучат странно думите на македонския премиер, смята още бившият ни посланик в Скопие. - В договора с Атина Македония се отказа от претенциите си към античното наследство, но за сметка на това получи това, което македонизмът като доктрина настояваше след 1945 година - че гражданите ще се наричат македонци, езикът им е македонски и ще имат такава история каквато те кажат, че ще имат."

"По нашия договор за добросъседство ние тези въпроси, които гърците ги решиха с един политически договор, сме ги изпратили за занимание на една смесена комисия. По този начин нашите политици в определен смисъл избягаха от отговорност и прехвърлиха нещата на група учени", убеден е Йорданов.

 
По думите му в науката няма спор, че македонският е диалектна форма на българския език. Но въпросът е в това, че политическото отношение към тази тема е, че съществуват македонски език и държава. Според Йорданиов понятието "обща история" е спекулативно и не е трябвало да заляга в договора ни със Скопие - защото налагало обяснение що е то "обща история", ако народите са различни, както твърди македонската страна. "Обща история прави само един общ народ", категоричен бе дипломатът.

Но според него с посписването на договора за добросъседство вече няма за какво да роптаем.

"След дъжд качулка. Резето вече е хлопнало и няма смисъл политик да говори тези неща", посочи дипломатът.