Софийският градски съд е прекратил делото срещу Христо Бисеров за конфискация на имущество за 2 милиона лева.

Това съобщи бТВ, като от съда уточняват, че са длъжни да го прекратят след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, че при прекратено наказателно дело не може да продължава производството по искане на КПКОНПИ за конфискация на имуществото.

Пред Клуб Z от СГС също потвърдиха, че според тълкувателното решение на Общото събрание на ВКС отпреди 3 дни са длъжни автоматично да прекратят делото за конфискация, след като е отпаднало законовото основание за това.

Бившият зам.-шеф на парламента и ДПС Христо Бисров бе оправдан на 3 инстанции по дело, което започна с "фойерверки" заради преводи в чужда валута от чужбина, уж щеше после да е за пране на пари, а накрая остана за това, че не е попълнил коректно имуществена декларация, за неплащане на данъци и по член от НК, писан за "чейнджаджии" - че не е декларирал сделки с чужда валута.

Всичко започна с разделянето на разследването на две - "прането на пари" бе прекратено от самата прокуратура, а по другото получи на 3 инстанции категорични оправдателни присъди.

Сега става ясно, че нищо няма да бъде отнето на бившия заместник-председател на парламента, без значение колко доказателства има за незаконните му имоти и доходи, напомня бТВ.

Паралелно със споменатите по-горе наказателни дела преди две години срещу Бисеров, съпругата му и доведения му син започна дело за конфискация на имущество за близо 2 милиона лева.