Политологът проф. Евгений Дайнов коментира във фейсбук промените в антикорупционния закон, внесени от шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Според тях отнемането на имущество може да продължи дори ако съдът признае обвиняемия за невинен.

Ето какво смята Дайнов:

"Ето ви я диктатурата, вие, които не вярвахте, че ни я готвят: 

"Не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата... влизане в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен..."

Виновен, невинен - ако герберите са решили да ти вземат бизнеса, къщата или каквото и да е - ще ти го вземат. 

Диктатура на квартални апаши. Единствената им идеология: "Да крадем!"

Мерзост."

Ето какво коментира и зам.-шефът на ДСБ и член на ръководството на "Демократична България" Радан Кънев:

"Днес предложените (от Дани Кирилов, естествено, от кого иначе...) предложения за изменения на ЗПКОНПИ са брутално погазване на презумпцията за невиновност, непознато дори в комунистическия режим.

И не казвам, че не може да се отнема собственост на хора, които не са престъпници (те НАП го правят постоянно...). Казвам, че НЕ МОЖЕ критерият да е дали си ОБВИНЯЕМ.

Качеството "обвиняем" изчезва безвъзвратно и задължително с обратна сила в момента на оправдаването/прекратяването. Всичко друго означава край на правовата държава във всичките й измерения - презумция за невиновност, право на справедлив процес, неприкосновеност на личността и правото на собственост..."