Тази седмица временна комисия на Столична община ще обсъжда промени в Плана за управление на природен парк "Витоша", научи Клуб Z.

Става дума за редакции, предложени от "патриота" общинар Карлос Контрера през есента. Те предвиждат да се узакони строежът на нови писти, влекове, инфраструктура и технически съоръжения в парка. В момента всички нови строежи са забранени от плана.

Предложенията на Контрера съвпадат с исканията на концесионера в парка - "Витоша ски" АД, които според него са нужни, за да може да се ремонтират повредените и неработещи съоръжения.

През септември тогавашният вицепремиер Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите Нено Димов, и двамата номинирани от "патриотите", предложиха да направят промени в плана за управление на парк "Витоша", ако общината или спортното министерство го поискат. Следващият месец Контрера се захвана да пише доклад в тази посока.

Забранен ли е ремонтът на лифтове?

Според "Витоша ски" и Карлос Контрера Закона за защита на територията изрично насърчвава развитието на туризма, а настоящият план за парка (предвиден за 1995-2014 г., но действащ) е с множество противоречащи си регулации. И се позовават на доклад на работна група от Министерството на младежта и спорта.

Въпросната работна група заявява след анализ, че промените се предлагат "само и единствено в посока ремонт, модернизация, изграждане на лифтове, влекове и необходимите сгради за тяхното обслужване."

От дълго време от "Витоша ски" АД твърдят, че сегашният план на Витоша не им позволява да направят ремонти на старите структури, тъй като за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна, по смисъла на Закона за устройство на територията, е строителство, а ново строителство е забранено.

Макар в мотивите да се твърди, че целта е само ремонт и възстановяване на старите писти и лифтове, промените в плана, предложени от Контрера, ще позволят на "Витоша ски", свързвана с председателя на федерацията по ски Цеко Минев (както и концесионерът в Банско - "Юлен" АД) да строи и нови писти, както и нови сгради, стига да са свързани с обслужването на ски-инфраструктурата, контрират природозащитниците. Практически всички забрани за изграждане на нови съоръжения от Плана се премахват.

Какво иска "Витоша ски" АД?

Планът на концесионера, който бе отхвърлен миналата година в съда заради нарушение на действащия ПУ, например предвиждаше не само ремонт, но и удължаване на някои писти, както и изграждане на нови. Говореше се и за строене на молове на "Лалето" и други обслужващи сгради, също забранено в момента. 

Според екозащитниците, сред които и бившият директор на парка Тома Белев, конфликт за ремонт на съоръженията няма. Но обособяването на нова ски зона се прави с цел "Витоша ски" да монополизира планината, подобно на "Юлен" в Банско и Пирин, твърдят еколозите. Така концесионерът няма да се налага да се конкурира с настоящите ски училища, чайни, ресторанти и пр., а да наложи собствените си, тъй като по изчисления на екозащитниците, само от лифтове не се изкарват достатъчно средства.

От компанията твърдят, че това е невярна теза на зелени активисти, с които се опитват да блокират развитието на туризма.

Ето го и пълният текст на предложените промени в Плана за природния парк "Витоша":