"Mисля, че участието на лицето Петър Москов в сутрешните телевизионни блокове руинира нормалните функции на стомашно-чревния тракт на зрителите."

Това кратко, но съдържателно послание отправи чрез профила си във фейсбук съпредседателят на Обединени патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров. За тези, които не са следили ефира на бТВ тази сутрин може и да се стори неясно.

Иде реч за заявката на бившия заместник-председател на ДСБ и министър на здравеопазването във втория кабинет на Бойко Борисов - Петър Москов, който заяви днес в ефир, че готви нов консервативен политически проект - преговаря с "патриотичните" формации. Но за разговори с "Атака" и дума не може да става.

Публична тайна е, че Москов отдавна разговаря не само с НФСБ на Валери Симеонов, но и с ВМРО на Красимир Каракачанов. Бившият съратник на Радан Кънев обаче категорично изключи от партньорството с партията на Волен Сидеров. До момента от НФСБ не са потвърдили за преговорите. От ВМРО обаче споделят, че такива с тях има.

По думите на Москов ще има готовност да обяви новия политически проект в началото на следващата година.

"Казвам, че патриотичните формации, които имат своята проевропейска ориентация, които не прикриват мимикрията на влиянието на чужди неевропейски държави и по същество социалистическите си възгледи зад думата "патриотизъм", биха могли да участват в изграждането на новия проект. Не бих включил "Атака" в списък, касаещ цивилния живот на страната. Наличието на политически партии като "Атака", които се явяват като отровен двойник на всичко смислено, всъщност руинират възможността хората да повярват, че политиката е смислено занимание, което подобрява живота им", посочи тази сутрин бившият десебар.

С което на практика даде заявка да измести "Атака" в "патриотичната коалиция".

В същото време се очаква скоро лидерите на Обединени патриоти да обявят, че ще се явят заедно на евровота, въпреки "заигравката" на Сидеров с Николай Бареков. И Сидеров като Петър Москов припозна "консервативното" като новото модерно и реши чрез Бареков да влезе в Алианса на консерваторите и реформистите в Европа. Което колегите му Симеонов и Каракачанов отказват да направят.