Специализираната прокуратура предяви днес обвинение на бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев заради т.нар. златни подложки за трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев". Крусев е обвинен в престъпление по служба, "от което могат да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лева". Наложена му е мярка за неотклонение "подписка", както и забрана да напуска страната.

Става въпрос за прословутия ремонт на "Графа" и по-конкретно за влаганйето на виброизолационните подложки по трасето. Прокуратурата бе сезирана от гражданската организация "Спаси София" за това, че е нарушен Законът за обществените поръчки (ЗОП), като това е довело до отстраняването на един участник в търга за трамвайното трасе, предложил едни подложки и избирането на друг - предложил подложки, които отговарят на изискванията на поръчката.

В последствие обаче избраната фирма - небезизвестната "Джи Пи Груп" е започнала да влага подложки, заради които е била отстранена конкурентната й компания.

Предисторията

С решение от 08 август 2017 г. на Столична община е открита обществена поръчка, по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., с директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Оферти подават четирима - "ПСТ градска среда Зона 2" ДЗЗД, Обединение "Трейс РВП", Обединение "ИСАФ С.А.- Колас Рай С. А. зона 2" и "Джи Пи Груп".

По реда на ЗОП, кмътът Йорданка Фандъкова упълномощява своя заместник с ресор "Транспорт" Евгени Крусев за възложител - да открие и проведе търга.

В техническите условия на поръчката, освен изисквания за гранитни настилки, бетонови и други материали, има изключително конкретно изискване за технологията, която ще се използва за осигуряване на необходимите виброизолационни качества на трамвайното трасе и за параметрите, на които виброизолационните елементи следва да отговарят. В проекта за реконструкция е заложена така наречената еластична виброизолационна подложка за система "плаващи плочи". Идеята е да се осигури най-добрата виброизолационна защита, което е от особено значение за гъсто застроени и то със стари сгради улици, каквато е ул. "Граф Игнатиев".

Предложенията

Обединение "ПСТ градска среда Зона 2" ДЗЗД участва в обществената поръчка с материали на фирма Pandrol. За да бъде допуснато тяхното използване те трябва да отговарят на критериите в техническата документация: маса, статичен коефициент на еластичност и динамичен коефициент на еластичност. Масата е важен критерий, тъй като качествените системи за виброизолация трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да поемат вибрациите и шума от преминаващите по трасето трамваи.

Именно масата е показателят, определил резултатите от процедурата. Максимално допустимите стойности на масата на подложката според заданието на поръчката, утвърдено от Крусев, са 5кг/м2.

Тъй като "ПСТ градска среда" са предложили продукта на Pandrol с маса от 15,6кг/м2 или над 3 пъти по-високи стойности от максималните по задание, те са отстранени от процедурата .

Дружеството "Джи Пи Груп" печели обществената поръчка, като е предложило материали на австрийската фирма Getzner, с характеристики, отговарящи на техническото задание. Така именно с това дружество, като изпълнител, е подписан договор от Столична община.

Подмяната

След започване на реалните строителни дейности по "Графа", в общината е получено становище от инж. Атанас Тасев, председател на съвета на директорите на "Столичен електротранспорт" ЕАД, в която сочи, че материалът на Pandrol e повече от подходящ за трамвайното трасе, докато този, с който фирма "Джи Пи Груп" печели и който отговаря на всички технически изисквания на поръчката, не е.

Следва заседание на експертен съвет по устройство на територията и със свое решение членовете на съвета са гласували за замяна на материала на Getzner, предложен от "Джи Пи Груп" и отговарящ на техническото задание, с този на Pandrol, заради който при класирането дружеството "ПСТ градска среда" е било отстранено.

Обвинението

Според Спецпрокуратурата Крусев, като възложител, е нарушил служебните си задължения, като в нарушение на  чл. 116 от ЗОП предприел съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи Груп", заради които друг участник е бил отстранен от участие, поради несъответствие със заданието вместо да обяви нов търг.

"От деянието на Крусев могат да настъпят значителни вредни последици  в размер на 5 028 354 лв., тъй като са създадени условия за прилагане на финансови корекции на основание чл. 70, ал.1 т. 10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове", се посочва в съобщение на обвинението.

Коментарът

"Не съм решавал нищо еднолично и винаги съм се водил от интересите на общината", подчерта Крусев на влизане в столичното следствие, цитиран от бТВ.

Още миналата седмица той посочи, че е възможно да е бил подведен от проектантите. Крусев заяви още, че никъде не е стоял само неговият подпис. Призна, че не е запознат със Закона за обществените поръчки.

"Не се приемам като бушон", категоричен бе бившият столичен зам.-кмет.