Счупени релси са причина за дерайлирането на ранния сутрешен влак "София - Варна" между гарите Реброво и Своге, информира "Дарик". Като „нетипично“ определи счупването транспортният министър Росен Желязков.

По думите му проверки по линията се правят всеки ден. С влака са пътували около 100 пътници, които бяха превозени с последния вагон от композицията до Реброво. Пострадали няма. Движението по линията беше възстановено в 13:55 часа. 

Движението на влаковете между София и Своге беше спряно в 7.47 часа тази сутрин.

В тунела преди гара Томпсън се чу трясък, разказа пред "Нова телевизия" Илияна Стоянова, която е пътува с влака:

"Влакът забави, спря, наклони се на една страна и повечето хора слязохме да видим за какво става въпрос. Оказа се, че в тунела има счупена релса и оттам вече самият вагон излиза извън релсите".

Транспортният министър Росен Желязков заяви, че линиите се проверяват редовно. Не са изключени никакви версии, добави той:

"Счупването е нетипично, затова ще бъде направена съответната химическа експертиза, която да отговори на въпроса по какъв начин се е стигнало до това нещо."

В момента в участъка се извършва ремонт и влаковете преминават само по единия железен път. Дерайлиралият влак се е движил с ниска скорост и никой от пътниците не е пострадал.

Нови влакове може да няма до три години, тъй като обществената поръчка трябва да започне отново, посочи министър Желязков. По думите му новото ръководство на дружеството ще трябва да търси алтернативни решения, включително наемане на локомотиви.

Миналата седмица Росен Желязков освободи от ръководството на холдинга Владимир Владимиров и Велик Занчев заради сериозни пропуски при поддръжката на подвижния железопътен състав.