Интерконекторът „Гърция-България“ е сред започнатите от ЕС и Еврокомисията проекти от общ интерес, които се опитват да отворят пазарите и да насърчат нова ключова енергийна инфраструктура с цел улесняване на интеграцията и подкрепа на диверсификацията

Това заяви в телефонен брифинг за журналисти Франсис Фанън - помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ. Той е първият човек, заел създадения през май т.т. пост в американското дипломатическото ведомство.

Фанън говори след завръщането си от обиколка в Чехия, Унгария и Хърватия. Дипломатът сподели, че е обсъждал с официални представители на тези страни „изключителната важност на нашите общи ценности в трансатлантическия съюз в контекста на енергийната сигурност“.

„Смятам, че предвид руската агресия през последните седмици сега е точното време да извадим на светло нашата дипломация в региона. Енергийната сигурност на нашите европейски партньори и съюзници е дългогодишен стратегически приоритет на САЩ. Действията на Русия засилиха международния консенсус, че „Северен поток 2“ е директно оскърбление на отношенията на трансатлантическа енергийна сигурност и нашите общи цели в националната сигурност“, каза Фанън.

Той изтъкна, че повече от всякога на брой страни в Европа вече наистина разбират важността на диверсификацията като основа на енергийната сигурност. И точно по тази причина ЕС насърчава проектите за интерконектора „Гърция-България“ и за синхронизирането на електропреносните мрежи на балтийските страни с тези на Европа.

Вносът на втечнен природен газ смъква цените

Същото се отнася и за проекта за терминал за втечнен природен газ на хърватския остров Крък. Той може да бъде внасян там от редица доставчици и да служи за диверсификация на източниците на съседна Унгария. Щом такива проекти бъдат завършени, те водят до истинска пазарна конкуренция, смята американският дипломат.

Русия обаче не иска нито страните да имат избор, нито прозрачен пазар.

Франсис Фанън даде за пример Литва. Там бе изградена плаваща инсталация с твърде символичното име „Независимост“ за преработка на втечнен природен газ и вкарването му в газопреносната мрежа. Инсталацията доведе до намаляване на цените на газа в бившата съветска република.

Дипломатът увери, че САЩ ще продължат да подкрепят диверсификацията в Европа, включително алтернативни източници на енергия като втечнения природен газ. Вашингтон стимулира и конкуренцията, която увеличава избора и смъква цените, независимо откъде са източниците на газ за една страна и от това кой е производителят.

„Обратно - „Северен поток 2“ и разширеният тръбопровод на „Турски поток“ се опитват да задълбочат зависимостта от руския газ вместо да укрепят сигурността. Това са политически оръжия“, заяви Фанън.

И обясни, че за разлика от САЩ руските енергийни компании са разклонения на държавата. Кремъл използва енергетиката за геополитически цели, състоящи се в принуда. Чрез „Северен поток 2“ Москва иска да засили влиянието си на запад, като изолира Украйна от Европа.

„Ние гледаме на търговията като на нещо взаимно изгодно и ползотворно. Но да правиш бизнес със „Северен поток 2“ е несъвместимо с тези общи трансатлантически ценности. „Северен поток 2“ пряко заплашва да подкопае сигурността на Украйна“, смята помощник-секретарят в Бюрото за енергийни ресурси.

Същевременно транзитът на газ е важен източник за печалба на Украйна. Не само това – той е жива връзка със самия Запад.

„Като наблюдаваме как Русия иска да отреже Украйна,тръбопроводът има още по-голямо значение. Затова сме много обезпокоени от „Северен поток 2“ и разклонения „Турски поток“, които ще отклонят транзита на газ от Украйна“, каза Франсис Фанън.

Американският представител посочи, че други страни – най-вече Словакия, Полша и Унгария, имат сключени споразумения с Украйна за реверсивни газови доставки. Така тя няма да бъде принудена да подписва договори с Русия. В Киев по-добре от всички знаят, че Москва не е надежден доставчик.

Заплаха от санкции

Фанън предупреди, че компании, работещи с руския сектор за тръбопроводи, изнасящи енергия, въртят бизнес, който е заплашен от санкции. САЩ продължават да разглеждат възможностите за евентуални санкции и насърчават правителствата или компаниите да се свързват с тях, ако имат въпроси в тази връзка.

„Това, което искаме да правим, и продължаваме да правим на всички нива, е да насърчим всички страни да спрат „Северен поток 2“. Германия със сигурност може да оттегли политическата си подкрепа за проекта“, смята Фанън.

В същото време САЩ насърчават Дания да продължава да не одобрява и да отхвърля възможността тръбите да минават през нйната икономическа зона.

Изобилие на енергия

Важно според Фанън е също така европейските съюзници на САЩ да разберат, че бизнесът на проекти като „Северен поток 2“ е старомоден и те игнорират изобилието от енергия не само в Америка, но и по целия свят.

САЩ например са увеличили производството на газ от 570 милиарда кубика през 2008 г. на 900 милиарда в момента. Но засега там има само два терминала за износ на втечнен природен газ. Очаква се износът в следващите пет години да се удвои.

Освен това са открити нови залежи на места, където само преди десетилетия не е имало газоснабдяване. Става дума за Източното Средиземноморие и Мозамбик. Други страни като Австралия и Катар увеличават капацитетите си.