"Тепърва в съда ще се разглеждат дела - поради самото му естество - срещу депутати, срещу политици, срещу кметове. Тези лица са членове на политически партии, които използват огромен медиен ресурс. Този медиен ресурс, когато не са доволни от това определение, ще бъде използван срещу съда, за да се инспирират скандали, за да бъдат изкарвани самите подсъдими герои или жертви."

Така очерта тази сутрин пред бТВ председателят на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев историята с проверката, пратена им от шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Както е известно, след като АСНС безпрецедентно по искане на прокуратурата спря пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест, председателят на ВКС им прати проверка. Съдиите от АСНС сдори бяха посъветвани от прокуратурата в открито писмо да не дават на проверяващите от Върховния съд документите. А пък трите върховни съдийки откриха куп нередности в акта, произнесен за няколко часа.

Сред изводите бяха, че Апелативните съдии са се произнесли "блиц", преди изобщо да образуват редовно въззивно дело, както и че съставът се е произнесъл, без да има протокола от първата инстанция (т.е. - не са прочели какво отменят, б.р.).

Ушев обаче категорично не е съгласен. Той напомни аргументите си: че проверката е насрочена по време на висящо дело за мярка за неотклонение, т. е. - когато съдиите трябвало да четат делото и да се съвещават, за да вземат определено решение (всъщност обаче - както става ясно и от предмета на проверката, тя е насрочена именно заради мълниеносното им произнасяне, т.е. - след него, б.р.).

Той нарече "много спорен" извода на трите проверяващи от ВКС - че АСНС не може да се произнесе веднага по искането за спиране на определението на СНС. След седемдневния срок за произнасяне - както е по закон - съдиите трябвало да се изкажат по същество, а не по спирането и тогава това производство се обезсмисляло, според него. "Когато има такова искане, смисълът е преди да бъде изпълнено определението на първоинстанционния съд, то да бъде спряно, ако съдът прецени, че са налице основанията", изрази Ушев конструкцията на апелативните съдии.

"На практика ние за първи път разглеждаме такова производство."

Така пък председателят отговори на простичкия въпрос: колко пъти досега се е случвало да се съберат така и да се произнесат за няколко часа.

"Съвсем отговорно заявявам: конкретните две подсъдими за нас са абсолютно равнопоставени с всички подсъдими, които имат дела в съда", невъзмутимо заяви Ушев, гледайки водещия право в очите.

Въпреки годините наред, в които - както вече стана ясно - никога не са имали подобна реакция, Ушев заяви, че "по всяко едно искане за спиране би трябвало да се процедира по този начин".

Председателят, който навремето не бе подкрепен от Лозан Панов за шефския пост в АСНС, напомни, че колегите му са искали становището на Висшия съдебен съвет дали при проверката от ВКС става дума за тенденциозно отношение и опит за влияние върху съда, именно защото била дошла преди окончателното решение за мярката на Иванчева и Петрова

Както Клуб Z писа, вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) им върна питането с въпрос: те да кажат чувстват ли се повлияни.