Има ли дясноекстремиска мрежа в Бундесвера (германската войска – б. р.)?

Според съобщения в медиите германски войници са се обединили в “армия в сянка”. Министерството на отбраната отрича, но Бундестагът (германският парламент – б. р.) и Федералната прокуратура са решени изцяло да проучат и разследват твърденията.

Това пише Йонас Херман в свой репортаж от Берлин, публикуван в авторитетния швейцарски всекидневник «Нойе Цюрхер цайтунг».

Във военното си поделение германският елитен войник Паскал Д. е бил смятан за герой. По време на мисия в Афганистан е измъкнал свой другар по служба от зона на сражение и същевременно е избил нападателите талибани. За ръководството на Бундесвера обаче Паскал Д. е повод за ядове. През 2017 г. по време на парти на елитното поделение Командване специални сили неколкократно е изпалзвал хитлеристки поздрав, което се преследва от закона. Изправен е на съд в Бьоблинген и е осъден на глоба в размер от 4000 евро.

Наскоро германски медии съобщиха за екстремистка мрежа в германската войска – Бундесвера. И тук в центъра на вниманието е мъж под пагон. Войникът с прозвището Анибал се смята за главатар на мрежата, разследвана в момента от служители на Федералната криминална служба.

Според журналистическо разследване на в. «Тагесцайтунг» в цялото немскоговорещо пространство войници, полицаи и държавни служители са се обединили в «екстремистки клетки». Членовете им се подготвяли за настъпването на деня Х, когато ще посегнат към оръжията. Свое журналистическо разследване относно екстремистката мрежа извърши и сп. «Фокус», нарече я «армия в сянка».

«Денят Х» е използван като кодово наименование за срив на държавния ред, примерно поради масирана терористична атака или нападение от страна на рускатка армия.

За такъв сценарий са били изготвени списъци с имената на лица, които трябва да бъдат екзекутирани. Членовете на мрежата са се ръководили от личната си омраза към хора с крайно леви убеждения и кандидати за политическо убежище. Така в списъка на смъртта попадат също леви политици и активисти.

Гняв срещу германската политика по даване на убежище

Членовете на мрежата непрестанно са в контакт по електронен път. Началото е от 2015 г., поводът – гняв срещу германската политика по даване на убежище. Войникът с прозвището Анибал е подавал на групировката поверителна информация, пише «Тагесцайтунг». Членовете й се подготвили за деня Х, складирайки оръжия, гориво и хранителни продукти. Наред с това са си подсигурили и така наречените «Safe Houses». На езика на тайните служби това са обикновени къщи, които обаче се използват като тайни скривалища. Следователите са попитали Анибал къде точно в Германия се намират подобни къщи. Отговорът ме у бил: «Навсякъде.»

Властите отричат подобно пердставяне на нещата.

«Понастоящем не разполагаме с данни относно сформирането или съществуването на екстремистка мрежа в Бундесвера», е позицията на Министерството на отбраната. Споделя я и военното разузнаване. Въпреки това се гледало сериозно на подобно подозрение.

На запитване контраразузнаването и Федералната криминална служба отказват становище по темата. И двете служби се позовават на течащо следствие.

Повече от година Главна прокуратура разследва двама заподозрени за подготвяне на акт на насилие, застрашаващ устоите на държавата.

Случаят Франко А.

Преди година подполковникът от Бундесвера Франко А. получи мрачна известност. Под фалшиво арабско име той кандидатства за политическо убежище, планирайки извършването на терористични нападения. Той беше уволнен от военна служба, но не и осъден, тъй като Върховният съд не намери убедителни доказателства за подготовка на атентат.

Депутатът от квотата на зелените Константин фон Нотц продължава да смята случая за крайно пикантен. Според него при Франко А. и задкулисието му става дума за крайнодесни елементи, а изнесеното в медиите напълно отговаря на истината.

«Вън от съмнение е, че е налице престъпна мрежа, която планира насилствен акт срещу либералната ни правова държава», е мнението на депутата.

Все още не може да се каже дали и доколко мрежата погазва законите. По тази точка Фон Нотц не иска да се ангажира с мнение. Той обаче пледира темата да продължава да се следи:

«Има много пушек, но още не се вижда огън.»

Важно обаче било дали екстремистката мрежа стои зад акции, с които до този момент не я свързват.

Десни екстремисти в Бундестага

Засега темата, повдигната от Фон Нотц, не се отразява масово в германските медии. Когато по нея се пише, винаги става въпрос за «армия в сянка», което изглежда малко преувеличено. Депутатът от Свободната демократическа партия Маркус Фабер изразява критика – в медийните публикации се обединявали теми, които нямат никаква връзка помежду си. Какво значело, че били екстремисти хора, които се запасявали с храни? Та така е правила и прабаба му, като в мазата си съхранявала безброй буркани с мармалад.

Но както Фон Нотц, така и Фабер е на мнение, че непременно трябва да се разследва какви са намеренията на Анибал и неговите съмишленици. Трябвало и да се устаниви дали са обвързани по политически причини.

През януари догодина парламентарната комисия по отбрана за втори път ще се занимава с темата. Неин член е и депутат от партията Алтернатива за Германия Ян Нолте. Той е ангажирал в депутатския си офис като свой сътрудник съмишленик на Франко А. Разследването срещу сътрудника е прекратено, но за германските депутати ситуацията е крайно необичайна.

Междувременно в Бундестага се настаниха и десни екстремисти, казва Фабер. Това не можело да се изключи и по отношение на членовете на парламентарната комисия по отбрана.