Движение "България на гражданите" (ДБГ) призовава демократично мислещите хора да се противопоставят заедно на поредната крачка на ГЕРБ към утвърждаване на пълзящата диктатура. Това се казва в позиция на партията по повод последните промени в антикорупционния закон. С тези промени процедурата за отнемане на имущество може да продължи дори ако съдът признае обвиняемия за невинен.

От партията изтъкват, че предложенията на ГЕРБ за авторитарна гражданска конфискация нарушават Конституцията и са авторитаризъм в действие.

"ГЕРБ дават лесен начин да се започне производство по конфискация на  имуществото срещу всеки. Достатъчно е да се повдигне едно скалъпено  обвинение, което дори и 3 дни да не издържи, ще даде на КПКОНПИ зелена светлина да конфискува имуществото. Това е в противоречие и с решение на  Върховния Касационен съд от миналата седмица, което изрично посочи, че  конфискация на имуществото на невинни лица трябва незабавно да се  преустанови. Предупреждаваме, че ако този закон се приеме, ще развърже ръцете на  контролираната от управляващата върхушка Комисия да конфискува масово  жилища, автомобили и други вещи, както правят тоталитарните режими", заявяват от ДБГ.

Според тях законопроекта нарушава Конституцията, според която частната собственост е неприкосновена.

"Отнемането на имущество на невинни хора допуска произвол на властта спрямо българските граждани и е единствено в интерес на управляващата партийна номенклатура, независимо коя е тя", казват още от ДБГ.