Най-малко 185 депутати от Консервативната партия са изразили подкрепа за британската министър-председателка Тереза Мей преди предстоящия в сряда вечер вот на доверие към нея като партиен лидер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на публични изявления и социални медии. Според актуализирани час по-късно данни, 198 от торите са декларирали подкрепа за нея и шансът и да победи във вота е 89 на сто според компаниите за залози.

Мей се нуждае от подкрепата на най-малко 158 от 315 депутати тори, за да запази поста си. Някои депутати, изразили публично подкрепа за Мей, са заявили при частни разговори, че ще гласуват против нея, съобщават британски политически коментатори.

Тайното гласуване ще се състои между 18 и 20 часа по Гринуич (между 20 и 22 часа българско време), припомня Ройтерс.

Междувременно британските медии съобщиха, че Мей на закрито заседание е обещала на депутатите си да напусне като лидер на Консервативната партия преди следващите редовни парламентарни избори, които трябва да се състоят през 2022 година. Тя не е била ясна обаче кога точно смята да направи това и дали би си подала оставката, ако се наложат предсрочни избори.

"Ако повече от 100 депутати гласуват срещу нея, мисля, че ще й бъде трудно да остане дълго и да прокара тази сделка през Камарата на общините", каза пред Ройтерс оциологът Джон Къртис.

Според букмейкърските компании "Уилям Хил", "Пади Пауър" и "Ладброукс" шансът на Мей да спечели вота е 86 процента. Случвало се е обаче залозите да грешат. При подготовката на референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз на 23 юни 2016 г., залозите показваха значителна вероятност гласоподавателите да подкрепят оставане в съюза.

Най-малко 150 законодатели консерватори засвидетелстваха в публични изявление и в социалните медии подкрепа за Тереза Мей преди вота. Според анализатори обаче някои парламентаристи, които публично подкрепят министър-председателката, казват неофициално, че ще гласуват против нея.

Самата Мей заяви, че свикването на общи избори не би било в интерес на Великобритания.

"Смятам, че общи избори на този етап, в средата на преговорите ни, не биха били в интерес на страната", каза тя пред парламента в отговор на запитване от депутат от опозицията дали ще организира избори или втори референдум за Брекзит.

Основната опозиционна формация, Лейбъристката партия, ще внесе вот на недоверие към правителството на премиера Мей, в момент, когато то смята, че може да успее, каза говорител на партията.

Според говорителя е ясно, че Мей няма да може да постигне съществена промяна в сделката за развода, договорена от нея с Евросъюза. Той изрази убеденост, че споразумението няма да бъде подкрепено от парламента.

Министърът на околната среда Майкъл Гоув на свой ред заяви, че е абсолютно сигурен в победата на министър-председателката.

 

Говори Париж

 

Френският президент Еманюел Макрон ще проведе телефонен разговор с Мей преди срещата на върха на Европейския съюз утре, докато тя се опитва да убеди европейските лидери да направят още малко отстъпки за "Брекзит", предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Елисейския дворец.

Канцеларията на френския президент не уточни, дали този разговор ще се състои преди вота на доверие към Мей.

След като в понеделник в последния момент обяви отлагането на гласуването за споразумението за Брекзит, предвидено за вторник в британския парламент, Мей се срещна с много европейски лидери, сред които председателите на Европейския съвет Доналд Туск и Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Макрон и Мей трябваше да разговарят през миналия уикенд, но този разговор беше отложен заради кризата с "жълтите жилетки" във Франция.

"Нямаме никакво желание да избягваме френско-британския диалог", заяви Елисейският дворец. 

"Европейската позиция е единна и ясна ( . . . ) не може да има предоговаряне" на споразумението за Брекзит, което е "единственото и най-доброто възможно споразумение", отбеляза канцеларията на френския президент.

"Сега трябва да действаме бързо ( . . . ) Ако губим време, нараства рискът да нямаме сделка до 29 март, датата на която Великобритания ще напусне Европейския съюз", предупредиха от Елисейския дворец.

По-рано в сряда френският външен министър Жан-Ив льо Дриан изключи каквото и да е предоговаряне на споразумението за "Брекзит", сключено между Европейския съюз и Обединеното кралство, предаде Франс прес.

"Няма да има предоговаряне", каза той пред Националното събрание.