Русия заявила пред САЩ, че двата й стратегически бомбардировача "Ту-160", способни да носят ядрено оръжие, ще напуснат Венецуела в петък, предаде Ройтерс, като цитира Белия дом.

"Говорихме с представители на Русия и бяхме уведомени, че техните военни самолети, които кацнаха във Венецуела, ще напуснат страната в петък и ще се върнат в Русия", каза говорителката на американското президентство Сара Сандърс. 

Преди дни руски бомбардировачи пристигнаха във Венецуела за съвместни военни маневри, предизвиквайки дипломатически спор със САЩ, припомня Ройтерс.
Руското министерство на отбраната съобщи днес, че двата военни самолета са летели около 10 часа над Карибско море. На отделни етапи те са били съпровождани от венецуелски изтребители, се казва в изявлението, цитирано от ТАСС.
Венецуелският президент Николас Мадуро междувременно обвини днес съветника на президента на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, че ръководи изпълнението на план за нахлуване в южноамериканската страна, чиито отношения с Вашингтон са все по-обтегнати, предаде още Ройтерс. 


Той не предостави доказателства за твърдението си. Тръмп е казвал, че военният вариант не е изключен по отношение на Венецуела, с което подхранва опасенията на Мадуро, че САЩ искат сваляне на неговото правителство, отбелязва Ройтерс.
Болтън е отдавнашен противник на левите правителства в Латинска Америка. Миналия месец той обяви нови санкции срещу Венецуела в рамките на мерки срещу Куба, Никарагуа и Венецуела - латиноамерикански страни с леви правителства, които определи като "тирании".
Мадуро обвини Съединените щати, че искат да го убият, предаде Франс прес.


Според венецуелския президент социалист десните правителства на Колумбия и Бразилия също са замесени в заговора, начело на който стои Джон Болтън.
Мадуро отправи тези обвинения на пресконференция за чуждестранни медии във венецуелската столица Каракас, предаде БТА.