Британската министър-председателка Тереза Мей остава начело начело на своята Консервативна партия и нейното правителство. В сряда вечер тя оцеля във вот на недоверие поискан от вътрешната опозиция в парламентарната си група.

След двучасово тайно гласуване бе съобщено, че "за" Мей като лидер на Консервативната партия са гласували 200 депутати при 117 "против". Минимално необходимата подкрепа бе 159 гласа. 

 
"След това гласуване трябва да се заемем със задачата да осъществим "Брекзит" за британския народ и да построим по-добро бъдеще за тази страна", каза Мей на репортерите пред резиденцията й на "Даунинг стрийт" №10 в Лондон.
 
Макар и на поста си, тя излиза от гласуването отслабена, когато й предстои тежката задача да прокара през парламента широко оспорвано споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС.
 
Преди вота, поискан от над 48 членове на вътрешнопартийната опозиция, анализатори прогнозираха, че ако над 100 от всичко 315 консервативни депутати се обявят против Мей за нея ще бъде трудно да защити сделката за "Брекзит" в Камарата на общините в гласуването за ратификацията й насрочено за 21 януари. Те предрекоха, че тя може и да не изкара мандата си, който свършва през 2022 година.
 
В опит да спечели повече подкрепа преди гласуването днес Мей обеща на депутатите си да напусне лидерския пост в партията преди следващите редовни парламентарни избори през 2022 година. Тя обаче не каза кога точно ще направи това и не се ангажира да подаде оставка в случай на предсрочни избори.
 
Мей предупреди днес, че ако партията й реши да я смени, излизането на Великобритания от ЕС, което гласоподавателите поискаха на референдум през юни 2016 година, ще бъде или забавено, или изобщо осуетено след 18 месеца мъчителни преговори. На референдума тя гласува за оставане в ЕС.
 
"Брекзит" е най-важното британско политическо и икономическо решение от Втората световна война насам, коментира Ройтерс.Проевропейците се опасяват, че оттеглянето на Обединеното кралство ще отслаби Запада, докато той се опитва да справи с президентството на Доналд Тръмп в САЩ и нарастващата настъпателност на Русия и Китай.

Изходът ще формира бъдещето на страната, чийто годишен БВП се равнява 2 800 милиарда щатски долара, ще има далеко стигащи последици за единството на кралството и ще определи дали Лондон ще запази мястото си на един от двата най-важни в света финансови центрове, пише още агенцията.

Привържениците на "Брекзит" признават, че може да има някои краткосрочни затруднения след него, но казват, че по-късно британската икономика ще просперира, когато се освободи от ЕС, който е за тях провалящ се доминиран от Германия проект за европейска интеграция.

Мей, 62-годишна дъщеря на англикански пастор, прие премиерския пост от Дейвид Камерън, който подаде оставка на 24 юни 2016 г., ден след референдума. Дотогава тя беше министърка на вътрешните работи в неговото правителство.  Мей обеща да осъществи "Брекзит", като запази тесни връзки с ЕС и да излекува националното разединение.