Европейският парламент подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония.

Това е най-голямото двустранно споразумение, сключвано досега от Съюза.

Очаква се то да премахне повечето мита върху европейските стоки, изнасяни в Страната на изгряващото слънце. Най-големите печеливши са търговците на вина, спиртни напитки, месо, млечни и кожени изделия, текстил, фирми в железопътните превози, малките и средните предприятия.

Със споразумението дружествата в ЕС се очаква да спечелят над 1 милиард евро годишно.

• Защитено остава производството на ориз. Вината, сиренето, говеждото и свинското месо, макаронените изделия, шоколадът и бисквитите ще бъдат внасяни безмитно веднага или след преходен период.

• Общо 205 стоки с европейски географски показатели ще бъдат защитени, за да се помогне на малките и средните предприятия, които представляват 78 на сто от износителите за Япония.

• Токио отваря за европейски дружества своя пазар на железопътни превози и обществени поръчки.

• Електронната търговия, международните морски превози и пощенските услуги също ще бъдат освободени от мита.

ЕП насърчава ЕС и Япония да се борят с незаконната сеч. Евродепутатите изтъкнаха, че Токио трябва да утвърди всички съответни правила, установени от Международната организация на труда.

Европарламентът прие също стратегическо споразумение за сътрудничество с Япония, което обхваща енергетиката, образованието, изследванията, борбата с изменението на околната среда, тероризма.

Япония вече е ратифицирала споразумението. След подкрепата от ЕП се очаква Съветът на ЕС да даде своето окончателно одобрение на 21 декември. Това ще позволи влизането на документа в сила на 1 февруари 2019 г. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде утвърдено от всички държави в ЕС.

Споразумението бе подписано на 17 юли и създава търговска зона за 600 милиона души, като покрива една трета от световния БВП и около 40 на сто от световната търговия.

БТА