Доминик Рааб и Дейвид Дейвис - бивши министри за "Брекзит", поканиха лидера на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър да предложат свой алтернативен план за излизане на страната от Евросъюза, пише "Дейли Експрес". Според тях така ще се упражни по-голям натиск над Тереза Мей.

Документът носи заглавието „Една по-добра сделка“ и съдържа предложения за алтернативно споразумение за излизане от Европейския съюз. В него са запазени повечето от главните предложения на премиера, но са премахнати онези, които авторите му определят като „отровни хапчета“, т.е. идеи, които осигуряват тъй нужната й многопартийна подкрепа за нейната сделка. Според него може да се предложи ирландският модел на десетгодишното спиране на процеса, който включва прогресивни мерки за митнически облекчения и поддържа ирландската граница отворена, споразумение за свободна търговия на стоки без мита и съгласие от всички партии да не се налага инфраструктура по границата.

Планът очертава необходимостта от взаимно признаване на регулации. Той съдържа и елементи, свързани с работната сила, околната среда, конкуренцията и държавната помощ, но също и премахване на онези правни норми, с които се определят географски райони със запазена търговска марка, като на един по-късен етап те да се смятат за част от сделка за свободна търговия.

Според „Една по-добра сделка“ се предвижда да се премахне сътрудничеството със Световната търговска организация, като се гарантира възможност за Великобритания да оперира самостоятелно вътре в нея. Един от вносителите, Доминик Рааб, който миналия месец се оттегли от поста министър за "Брекзит" и излезе в опозиция на плана на Мей, заяви:

"Има скромни и разумни промени, които могат да помогнат да спасим предложената сделка с ЕС. Обединеното кралство се нуждае от механизъм за едностранно излизане от задънената улица, но можем да дадем на ирландското правителство гаранции, че няма да предприемаме специални мерки, за да не допуснем завръщане към „твърдата“ граница.“