Задържане на електоралните нагласи спрямо стойностите от ноември. Това отчитат от "Тренд" в декемврийското си национално представително изследване. То е проведено между 30 ноември и 7 декември сред 1007 души в цялата страна. Данните сочат моментно прекратяване на тримесечната тенденция (септември, октомври и ноември) на ерозия в обществената подкрепа към управляващата партия, отбелязват от социологическата агенция.

ГЕРБ запазва лидерската си позиция, но с минимална преднина от 1,5 процентни пункта спрямо основния си опонент в лицето на БСП (20,7%). Не се отчита и сериозна динамика спрямо предходния месец и при останалите политически субекти. ДПС си държи третото място, а дистанцията от "Обединени патриоти", като разликата между тях е в рамките на 2 процентни пункта.

Рейтингът на Бойко Борисов е без промени спрямо предходния месец. 35% одобряват работата на премиера, половината от българите не я харесват.


Парламентът и правителството задържат нива на подкрепа за своята работа, подобни на тези от последните няколко месеца. Спад в положителната оценка за работата регистрираме при президента, като през декември 55% дават положителна оценка, а 27% отрицателна.

 

Предстоящите празници дават лек тласък на повишаване на оптимистичните нагласи (от 46% през ноември до 49% през декември), а песимистите спадат от 42% през ноември до 39% през декември.

37% от българите са на мнение, че 2018 година беше добра година за България, докато 43% са на обратното мнение. В сравнение с проучването на „Тренд“ точно година по-рано регистрираме по-лоши оценки в сравнение с тогава, когато повечето българи (47%) са били на мнение, че годината е била добра, докато 36% са я оценили като лоша. В демографските разбивки относно оценката за 2018 г. прави впечатление, че сред по-младите респонденти и тези с по-високи доходи и образование преобладават добрите оценки.

За повече от половината българи (52%) пък 2018 г. е била добра година в личен план, докато за една трета – лоша. Съотношението е сравнимо с оценките в края на миналата година, когато 58% от анкетираните твърдят, че е била добра, докато 31% – че е била лоша година.

За сметка на преобладаващите песимистични оценки за 2018 г. очакванията за 2019 г. са по-скоро положителни. 43% са на мнение, че 2019 г. ще бъде добра година за България, а малко под една четвърт (23%) имат по-скоро лоши прогнози. Подобни са и очакванията на българите в личен план за 2019 г., като 47% са оптимисти срещу 19%, които са песимистично настроени.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1007 ефективни интервюта на възраст 18+ г.
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 30 ноември – 6 декември 2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%