Едно златно, две сребърни и едно бронзово отличие отнесоха "Бистришките баби" от един от най-престижните световни фолклорни фестивали - в Закопане, Полша. Докато българските политици загряват за една люта предизборна кампания, изпъстрена с компромати и задкулисни атракции, дамите от софийското село демонстрираха международна активност и с характерните си шопски напеви показаха, че в политиката може хич да ни няма, но в народните песни сме на над европейско ниво. Иначе ансамбълът ни се нарича "Бистрица", защото покрай бабите се изявяват и млади бистричани и бистричанки - за да се знае, че колкото и да сме застаряваща нация, някак си все още мърдаме. 

Международният фолклорен фестивал в Закопане отдавна е уникална възможност да се види автентичен фолклор от цял ​​свят и да свърже различни култури. Тази година 15 отбора участваха в конкурса: от Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Черна гора, Франция, Испания, Румъния, Сърбия, Словакия, Турция, Италия. Както и 4 полски - "Бялки Татра", "Липница Грейт", Нови Сонч и Милувки. Като десерт към конкурса участва и група от Перу. Отборите бяха справедливо оценявани от международно жури. Почетният патронаж на феста пое съпругата на президента на Полша Бронислав Коморовски - пани Анна Коморовска. 

Накрая нашите баби обраха точките с неформална демонстрация на шопски певчески техники и местни танци, а също и с кулинарни импровизации пред изгладняла от емоции публика.